hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezt kell tenni, ha meg akarja szüntetni katás bt.-jét

  • adozona.hu
3

Segítséget szeretnék kérni egy bt. megszüntetéséhez. A bt. 2001-ben alakult, 2003. január 1-jétől evás volt , 2013. július 1-jétől katás, a tevékenysége megszűnőben van, így a bt.-t is meg szeretné a tulajdonos szüntetni. Nincs semmilyen kötelezettsége, követelése, tárgyi eszközöket nem vásárolt soha. Egyedül a bankszámlája van. Hogyan kell elindítani, milyen zárásokat kell készíteni? Olvasónk kérdésére Szipszer Tamás adószakértő válaszol.

Amennyiben a társaságnak nincsenek kötelezettségei, akkor mindenekelőtt határozatot kell hozni a társaság végelszámolással történő megszűnéséről, s dönteni kell a végelszámolás kezdő napjáról is valamint a végelszámoló személyéről, aki a társaság vezető tisztségviselője is lehet. Ehhez ügyvédhez kell fordulniuk.

A végelszámolás kezdő napját megelőző napon megszűnik a kata-alanyiság. A végelszámolás kezdő napjától kiindulva pedig megkezdődik a végelszámolási időszak, amelyre a katát alkalmazni nem lehet. Sajnos ez azt jelenti, hogy a társaság ismét a számviteli törvény és a társasági adóról szóló törvény hatálya alá kerül ezen időszakban.

A katás időszakról a kikerülést követő 30 napon belül kell elkészíteni a kata-bevallást, ahol számot kell adni a kisadózóként megszerzett bevételekről.

A katás időszak végével, azaz a végelszámolási időszak kezdő időpontját megelőzően egy tevékenységet lezáró mérleget kell készíteni. Ebben a mérlegben az eszközök a piaci értékükön szerepelnek, a kötelezettségek a ténylegesen fizetendő összegben, a saját tőke pedig a kettő különbözeteként kerül meghatározásra.

Ebből a záró mérlegből pedig egy végelszámolási nyitómérleget kell készíteni, amelyben szereplő adatokat álláspontom szerint könyvvizsgálóval kell ellenőriztetni a számviteli törvény 2/A § (4) bekezdése alapján.

A végelszámolási időszakban felmerülő eseményeket a kettős könyvvitel szabályai szerint kell rögzíteni.

A végelszámolási időszakban a szükséges bevallásokat (1608, 1601,1665) a szokásos határidőben küldeni kell, vagy amennyiben nincs kötelezettségük, akkor az NY jelű nyilatkozattal is helyettesíthetik azokat.

A végelszámolás zárásaként ismét el kell készíteni egy végelszámolást lezáró beszámolót a végelszámolás záró dátumát követő 60 napon belül.

Ezzel egyidőben a 1671-es jelű nyomtatványt is küldeni kell, ahol a végelszámolási időszakra jutó társasági adó kötelezettségéről számol el a vállalkozás, ugyanis a végelszámolási időszakban a cég a társasági adó alanya.

Amennyiben a végelszámolás meghaladná a 12 hónapot, akkor a 12 hónapos időszak külön üzleti évnek számít, amelyről külön is beszámolót kell készítenie.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (3)
Burgo Éva

A01-es bevallásokat menet közben nem hiányolja a NAV, de végelszámoláskor 5 évre visszamenőleg követeli, hiába nullás. Megerősítem végelszámolás időszaka alatt nem lehet Ny jelű nyilatkozatot beadni.

asszonymagdi

KATA után nem kell könyvvizsgáló, ha végelszámol.
Gyorsabb az egyszerűsített végelszámolás, amely ebben az esetben lehetséges.

tarkakabarka

Végelszámolás esetén a NAV nem fogadja el a NY jelű nyilatkozatot, a nullás bevallásokat is be kell adni minden esetben. Sőt, 5 évre visszamenőleg bármelyik bevallás helyett NY-et adtunk be, be kell adni azokat a bevallásokat is. Legalábbis ez a gyakorlati tapasztalat.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjkorhasár előtti kereset

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Hipa – kiva

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Influenszer adózás – számla

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close