hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alvállalkozókkal dolgoztat? Így csökkentheti az elvárt jövedelmét

  • Sinka Júlia, adó- és számviteli tanácsadó

Sarkalatos kérdés az elvárt jövedelem számítása során, hogy az alvállalkozó teljesítése közvetített szolgáltatásnak minősül-e vagy sem. Alvállalkozók igénybevétele jellemzően az építőipari vállalkozásoknál fordul elő, és – nem véletlenül – őket is ellenőrzik e téren a leggyakrabban.

Az építési-szerelési tevékenység jellemzően összetett munka, megvalósításában különböző szakmák, szakterületek összehangolt munkájára van szükség. Tételezzük fel, hogy egy építőipari vállalkozás által végzett munka esetében a megrendelő hozzájárul alvállalkozók igénybevételéhez, így

– az alapozást, a falazást, a burkolómunkákat, a vízszerelési munkákat a vállalkozó,
– a vakolást, a festést-mázolást, egyéb belső munkákat, a villanyszerelési, a fűtésszerelési munkákat, egyebeket pedig alvállalkozók végezték.

A társasági adóról szóló (Tao.) törvény 6. § (8) bekezdésének a) pontja szerint a jövedelem (nyereség)minimum meghatározásakor az összes bevételt csökkenti az eladott áruk beszerzési értéke és az eladott közvetített szolgáltatások értéke.

A Tao. törvény 1. § (5) bekezdése kimondja, hogy e törvényt a számvitelről szóló törvény rendelkezéseire figyelemmel, azokkal összhangban kell értelmezni. Ebből következően a közvetített szolgáltatást is a számviteli törvény fogalmai szerint kell vizsgálni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből kiderül, hogyan kell számlázni a közvetített szolgáltatásokat, hogy azokat figyelembe lehessen venni az elvárt jövedelem kiszámításakor.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

A kft. eladásra került – mi a teendő ilyenkor?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Háromoszlopos beszámoló?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Parkolás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink