hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tudnivalók a pénzügyi lízingről és könyveléséről

  • Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő
2

Az olvasók egyre többször teszik fel a kérdést: mi a különbség az egyes lízingfajták között, hogyan végezhető el a besorolásuk és hogyan kell elszámolni őket. Elég nagy a bizonytalanság a témakörben, számos szakirodalom foglalkozik a kérdéskörrel. Az egyes jogszabályokban fellelhető definíciók jelenleg sem teljesen azonosak, ráadásul az uniós szabályozás – s ennek nyomán a hazai is – 2019-től jelentősen változni fog.

A magyar szabályozás ismertetése előtt ezért nézzük meg az IFRS fogalom-meghatározását, mely voltaképpen a szerződések mögöttes, valós tartalma alapján minősít! A jelenleg érvényben lévő IAS 17. standard szerint a teljesség igénye nélkül:

1. Pénzügyi lízingnek tekintendő az olyan ügylet, amely több kritérium bármelyikének megfelel, mint pl.:
– a futamidő lejáratakor az eszköz a lízingbe vevő tulajdonába megy át;
– a lízingbe vevő olyan vételi opcióval rendelkezik, melynek értéke olyan alacsony, hogy azzal bizonyosan élni fog;
– az összes lízingdíj a futamidő kezdetén nettó jelenértéken közel azonos az eszköz piaci értékével;
– a lízing futamideje nagyjából lefedi a hasznos élettartamot akkor is, ha a futamidő végén nem száll át a tulajdonjog a lízingbe vevőre;
– a futamidő végén kikötött maradványérték a lízingbe adó nyeresége.

2. Operatív lízingnek tekintendő milyen olyan ügylet, amely a pénzügyi lízing kritériumai közül egynek sem felel meg.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, miben különbözik a zárt vagy nyílt végű pénzügyi lízing, illetve hogy hogyan könyveljük a pénzügyi lízinget!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
kezdő.kezdő

Kapcsolódó tétel: a levonható áfa könyvelése, amennyiben az levonható (zárt végű lízing esetén, a megfelelő feltételek fennálltakor)
T 36 Különféle egyéb követelések
K 44 Pénzügyi lízing miatti kötelezettségek, ez az áfa rész? amit így könyvelek le? Ez az egy része tőlem olyan távol van, mint a hold.

eu4u

Biztos, hogy a nyílt végű pénzügyi lízingnél a lízingbe vevő tulajdonszerzése kizárt. Nincs itt valami keveredés az operatív lízingel? Nálunk, pont most zárul le egy nyílt végű pü. lízing és a lízingbevevő Kft veszi meg a személyautót.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close