hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szakképzési hozzájárulás: amikor a cég nem adja, hanem kapja

  • adozona.hu

Ha egy cég által fizetendő szakképzési hozzájárulás összege kevesebb, mint az általa szakmai gyakorlatra fogadott diákok után igénybe vehető kedvezmény, hogyan érvényesítheti a különbözetet? Olvasónk kérdésére Szolnoki Béla szakértőnk válaszolt.

„Cégünk egy középiskolás és egy főiskolás diák szakmai gyakorlatát biztosítja. A középiskolás diák nyári szakmai gyakorlatát, a főiskolás diák 6 havi gyakorlatát. Kérdésem az, hogy a kötelezően fizetett juttatásokat mindkét esetben hová kell könyvelni, valamint az, hogy a szakképzési hozzájárulás összegéből milyen módon alkalmazható ezek után csökkentő tétel? Mivel a vállalkozás kis létszámú, abban az esetben, ha a cég által fizetendő szakképzési hozzájárulás havi összege kevesebb, mint a tanulók után igénybe vehető kedvezmény, akkor hogyan lehet érvényesíteni azt?” – kérdezte Olvasónk.

A szakképzési hozzájárulás teljesíthető gyakorlati képzés szervezésével, saját dolgozó képzésével, illetve pénzbeli befizetéssel. A kérdésben gyakorlati képzésről érdeklődik, amelyről szakértőnk feltételezte, hogy megfelel 2011. évi CLV. törvény (Szht. tv.) feltételeinek.

A szakképzéssel összefüggő elemi költségek (a számviteli törvény szerinti költségnemek) között megjelenhetnek például a tanulónak, hallgatónak fizetett pénzbeli juttatások (bizonyos mértékig), ezek járulékai, a tanulónak járó munkaruha, védőeszköz, tisztálkodási eszköz, kedvezményes étkeztetés, szállásköltség-térítés, a gyakorlati képzéssel kapcsolatos adminisztratív költség, az oktatók díjazása stb. – írta válaszában Szolnoki Béla.

A többi költség tételt (bérleti díjak, felhasznált anyagok költsége stb.) szintén a számviteli törvény előírásai szerint, a költségtétel felmerülése szerinti költségnem számlákon (anyagköltség, igénybe vett szolgáltatások értéke, bérköltség, bérjárulékok stb.) indokolt elszámolni a felmerült tényleges összegben függetlenül attól, hogy a bruttó kötelezettség csökkentéseként annak mekkora hányada, vagy abból mekkora összeg vehető figyelembe. Az egyes költségnemeken belül arra is megvan a lehetőség, hogy a szakképzési hozzájárulást érintő tételekre külön alszámlákat nyissunk, ha igényeljük a könyvelés többletinformációját. 

A szakképzési hozzájárulást az Szht. tv. 5. § szerinti gyakorlati képzés szervezésével teljesítő hozzájárulásra kötelezett a bruttó kötelezettsége mértékét az évenként – 2013. évben 440 000 Ft/fő/év összegben –meghatározott alap-normatíva alapján csökkentheti.

Annál a kötelezettnél, aki hozzájárulási kötelezettségét kizárólag az Szht. tv. 5. § a) pontja alapján gyakorlati képzés szervezésével teljesíti, és a csökkentő tételek összege meghaladja a bruttó kötelezettsége mértékét, az azt meghaladó részt (Szht. tv. 5. §-a (2a) és (2b) bekezdésben meghatározottak szerint – a (2a) bekezdés b) pont ba) alpontja kivételével –, a 9. § (1) és (3) bekezdései szerinti eljárás során) bevallásában az állami adóhatóságtól visszaigényelheti – mutatott rá szakértőnk.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ipa megosztása alapja kivás vállalkozónál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Heti munkaidőkeret alkalmazható-e?

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szociális adó

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close