hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szakképzési hozzájárulás: amikor a cég nem adja, hanem kapja

  • adozona.hu

Ha egy cég által fizetendő szakképzési hozzájárulás összege kevesebb, mint az általa szakmai gyakorlatra fogadott diákok után igénybe vehető kedvezmény, hogyan érvényesítheti a különbözetet? Olvasónk kérdésére Szolnoki Béla szakértőnk válaszolt.

„Cégünk egy középiskolás és egy főiskolás diák szakmai gyakorlatát biztosítja. A középiskolás diák nyári szakmai gyakorlatát, a főiskolás diák 6 havi gyakorlatát. Kérdésem az, hogy a kötelezően fizetett juttatásokat mindkét esetben hová kell könyvelni, valamint az, hogy a szakképzési hozzájárulás összegéből milyen módon alkalmazható ezek után csökkentő tétel? Mivel a vállalkozás kis létszámú, abban az esetben, ha a cég által fizetendő szakképzési hozzájárulás havi összege kevesebb, mint a tanulók után igénybe vehető kedvezmény, akkor hogyan lehet érvényesíteni azt?” – kérdezte Olvasónk.

A szakképzési hozzájárulás teljesíthető gyakorlati képzés szervezésével, saját dolgozó képzésével, illetve pénzbeli befizetéssel. A kérdésben gyakorlati képzésről érdeklődik, amelyről szakértőnk feltételezte, hogy megfelel 2011. évi CLV. törvény (Szht. tv.) feltételeinek.

A szakképzéssel összefüggő elemi költségek (a számviteli törvény szerinti költségnemek) között megjelenhetnek például a tanulónak, hallgatónak fizetett pénzbeli juttatások (bizonyos mértékig), ezek járulékai, a tanulónak járó munkaruha, védőeszköz, tisztálkodási eszköz, kedvezményes étkeztetés, szállásköltség-térítés, a gyakorlati képzéssel kapcsolatos adminisztratív költség, az oktatók díjazása stb. – írta válaszában Szolnoki Béla.

A többi költség tételt (bérleti díjak, felhasznált anyagok költsége stb.) szintén a számviteli törvény előírásai szerint, a költségtétel felmerülése szerinti költségnem számlákon (anyagköltség, igénybe vett szolgáltatások értéke, bérköltség, bérjárulékok stb.) indokolt elszámolni a felmerült tényleges összegben függetlenül attól, hogy a bruttó kötelezettség csökkentéseként annak mekkora hányada, vagy abból mekkora összeg vehető figyelembe. Az egyes költségnemeken belül arra is megvan a lehetőség, hogy a szakképzési hozzájárulást érintő tételekre külön alszámlákat nyissunk, ha igényeljük a könyvelés többletinformációját. 

A szakképzési hozzájárulást az Szht. tv. 5. § szerinti gyakorlati képzés szervezésével teljesítő hozzájárulásra kötelezett a bruttó kötelezettsége mértékét az évenként – 2013. évben 440 000 Ft/fő/év összegben –meghatározott alap-normatíva alapján csökkentheti.

Annál a kötelezettnél, aki hozzájárulási kötelezettségét kizárólag az Szht. tv. 5. § a) pontja alapján gyakorlati képzés szervezésével teljesíti, és a csökkentő tételek összege meghaladja a bruttó kötelezettsége mértékét, az azt meghaladó részt (Szht. tv. 5. §-a (2a) és (2b) bekezdésben meghatározottak szerint – a (2a) bekezdés b) pont ba) alpontja kivételével –, a 9. § (1) és (3) bekezdései szerinti eljárás során) bevallásában az állami adóhatóságtól visszaigényelheti – mutatott rá szakértőnk.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

EU árubeszerzés, áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Páholybérlet áfája

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close