hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kölcsönzött munkaerő és tanuló a rehabilitációs hozzájárulásnál

  • adozona.hu

Kinél kell figyelembe venni a rehabilitációs hozzájárulásnál szükséges létszámszámításnál a kölcsönzött munkaerőt, illetve mi a szabály a szakképzőiskolai tanulóra? Olvasói kérdésekre Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

KÉRDÉS:

Munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég esetében a rehabiltációs hozzárulásnál az éves átlagos statisztikai állomány létszám számításánál, illetve a kkv-minősítés esetén a foglalkoztatottak létszámának meghatározása során kinél kell figyelembe venni a kölcsönzött munkaerőt: a kölcsönbe vevőnél vagy a kölcsönbe adónál?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A felvetett problémára a megváltozott munkaképességű személyek ellátásról szóló 2011. évi CXCI. törvény 23. § (4a) bekezdésének alkalmazása nyújtja a megoldást. Az említett jogszabályi hely alapján munkaerő-kölcsönzés esetén a kölcsönvevőnél kell a rehabilitációs hozzájárulás alapjául szolgáló statisztikai létszám számítása során figyelembe venni.

Ugyanakkor a kölcsönbeadó nyilatkozhat úgy is (a kölcsönbevevőnek), hogy a kölcsönbeadott munkavállalók nála kerülnek figyelembe vételre.

KÉRDÉS:

Milyen esetekben nem kell beszámolni az átlagos statisztikai állományi létszámba a tanulószerződéssel rendelkező tanulókat? Kereskedelmi egységben 4 tanulónk van, bolti eladónak tanulnak, egy elsőéves, a többiek másodévesek. Ösztöndíjat a kamarai tanulószerződésben meghatározottak szerint kapnak. 23 munkaviszonyban álló dolgozó és 4 tanuló van, aggódunk, mert a rehabilitációs hozzájárulás nagyon magas összeg.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásról szóló 2011.évi CXCI. törvény 23. § (4) bekezdése értelmében a rehabilitációs hozzájárulás vonatkozásában létszámon a KSH munkaügy-statisztikai adatszolgáltatáshoz kiadott útmutatójában foglaltak szerinti tárgyévi átlagos statisztikai állományi létszámot kell érteni.

Az említett útmutatót a főbb munkaügyi statisztikai fogalmakról és azok definícióiról szóló 3/2010. (IV. 2.) KSH közlemény mellékleteként találhatjuk meg. Ennek 1.1.6. pontjából, illetve 2. számú függelékének A) táblázata értelmében a tanulószerződéssel rendelkező szakképző iskolai tanuló – ha csak a tanulószerződés alapján a kötelező, illetve kiegészítő juttatásban részesül, figyelmen kívül hagyható a létszám meghatározása során.

Ugyanakkor, ha a szakképző iskolai tanuló, a tanulói szerződés alapján a gyakorlati képzését biztosító munkáltatónál már normál munkarendben és munkakörére általános, a munkaidő hosszától függő minimálbért elérően munkadíj ellenében munkát végez, beszámítandó.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó – támogatott ingatlan tevékenység alóli kivonása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Bevételi számla kinyomtatása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Kuponkibocsátás elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close