hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

De minimis támogatás: egy és ugyanazon vállalkozás fogalma példákkal

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Cikkünk első részében az egy és ugyanazon vállalkozásokra vonatkozó jogszabályi környezetet mutattuk be. Jelenlegi írásunkban két fontos szabályra hívjuk még fel a figyelmet (hároméves időszak számítása, szervezeti változások kezelése), valamint gyakorlati példák segítségével is illusztráljuk, mely esetekben kell alkalmazni a hivatkozott előírásokat.

A hároméves időszak számítása

A csekély összegű támogatás maximálisan igénybe vehető összeghatárának számításánál a hároméves időszakot gördülő módszerrel kell meghatározni. Ennek értelmében minden egyes új de minimis támogatásra való jogosultságnál vizsgálni kell az érintett pénzügyi évben, valamint az ezt megelőző két pénzügyi évben igénybe vett – illetve igénybe venni szándékozott – de minimis támogatások együttes összegét. Az adózónak az egy és ugyanazon vállalkozásoknak odaítélt támogatásokat kell figyelembe vennie, ami azt jelenti, hogy a vállalkozásnak a bevallásában rögzített adatait összesítenie kell az egy és ugyanazon vállalkozások adataival. E tekintetben lényeges, hogy a támogatások összeadásánál az egyéb ágazati de minimis rendeletek szerint igényelt támogatásokat is figyelembe kell venni.

Előző cikkünk a témában: Csekély összegű (de minimis) támogatások: egy és ugyanazon vállalkozások fogalma

Szervezeti változások

A vállalkozásnak a keretösszeg vizsgálatánál tekintettel kell lennie bizonyos szervezeti változásokra (átalakulás, egyesülés, szétválás). Egyesülés (összeolvadás és beolvadás), továbbá cég felvásárlása esetén az ügylet keretében megszűnő (összeolvadó vagy beolvadó) vállalkozások részére nyújtott valamennyi korábbi csekély összegű támogatással számolni kell  annak meghatározásakor, hogy bármely újabb de minimis támogatás meghaladja-e az említett összeghatárt. Ha a vállalkozás szétválással (különválással, illetve kiválással) érintett, az ezt megelőzően nyújtott de minimis támogatást annál a jogutódnál kell figyelembe venni, amely tovább folytatja a csekély összegű támogatással érintett tevékenységet. Ha a támogatással érintett tevékenység továbbfolytatására ilyen módon nincs lehetőség, a támogatást a társaságok saját tőkéjének könyv szerinti értéke alapján kell arányosan elosztani a jogutód vállalkozások között.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben öt példán mutatjuk be, mely esetekben kell alkalmazni a hivatkozott előírásokat.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Hotelköltségek adózása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Osztalék elengedése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Kölcsön elengedése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs