hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsökkentéssel pörgetné a gazdaságot Kína

  • MTI

Strukturális adócsökkentéssel próbál segíteni a gazdaság meghatározott ágazatain a kínai kormány. A terv próbafázisa jövő év elején indul, elsőként Sanghajban.

Az adók csökkentésével próbál segíteni a lassuló GDP-növekedés és az emelkedő költségek által leginkább sújtott gazdasági ágazatokon a kínai kormány. Ennek egyik lépéseként, január elsejétől a közlekedés valamint a szolgáltatási szektor egyes vállalkozásai iparűzési adó helyett általános forgalmi adót (áfa) lesznek kötelesek fizetni - áll az államtanács szerdai közleményében.
   
Az áfa-alanyiság előnye, hogy a bevalláskor számos tétel leírható, így például az üzemanyagköltségek vagy a felszerelésre fordított kiadások, míg az iparűzési adó alapját - tekintet nélkül a költségekre - pusztán a cégek árbevétele jelenti. Az általános forgalmi adózásra való áttérés a gazdaságösztönzés mellett a kettős adózás elkerülését is segíti, amely a vállalatok számára a múltban sokszor gondokat okozott - állítja a közlemény.
   
A változtatások jövő éve elejétől egyelőre csupán Sanghaj városában lépnek életbe, s ha a kísérleti fázis pozitív eredményeket hoz, az egész országra kiterjesztik a módosításokat. Az adóreform részeként a vezetés az áfa-kulcsok csökkentéséről is határozott: azokat a jelenlegi 17 és 13 százalék helyett 11 és 6 százalékra mérséklik.    

A bejelentést nagy várakozás előzte meg, a vállalkozások súlyos adóterhei mellé ugyanis az elmúlt hónapokban hat százalék feletti infláció, szűkülő hitelfelvételi lehetőségek, a nemzeti valuta felértékelődése és a hazai gazdaság lassulása járult.    

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök kedden a strukturális adócsökkentés fontosságát hangoztatta, s azt a stabil növekedés egyik meghatározójának nevezte. Az adózási rendszer megújítása a kínai gazdaság szerkezetátalakításának is fontos eleme, ez pedig a jelenlegi ötéves tervben (2011-2015) is kiemelt prioritásként szerepel.    

A pénzügyminisztérium adatai szerint az államnak az év első kilenc hónapjában összesen 7,13 ezer milliárd jüan (241,7 ezer milliárd forint) bevétele származott az adókból, általános forgalmi adó aránya ebből 1,82 ezer milliárd jüan (61,71 ezer milliárd forint).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számla

Szipszer Tamás

adószakértő

Kültag katás bt.-ben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close