Azonnali hatályú felmondás igazolatlan távollét miatt

  • adozona.hu

Az egyik munkavállalónk keresőképtelen volt 2023. november 10-éig, keresőképessé vált 2023. november 11-én, de a munkanapján nem vette fel a munkát, illetve telefon és e-mail megkeresésünkre sem válaszolt. Ilyen esetben azonnali hatályú felmondással megszüntethető a munkaviszonya? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi törvény (Mt.) a következőket rendeli:
78. § (1) A munkáltató vagy a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél
a) a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
b) egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

(2) Az azonnali hatályú felmondás jogát az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napon, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig lehet gyakorolni. A tudomásszerzés időpontjának, ha az azonnali hatályú felmondás jogát testület jogosult gyakorolni, azt kell tekinteni, amikor az azonnali hatályú felmondás okáról a testületet – mint a munkáltatói jogkört gyakorló szervet – tájékoztatják.

További munkajogi írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat, 117 letölthető, és szerkeszthető dokumentumot tartalmazó munkajogi iratmintatárunkat kiadói kedvezménnyel itt vásárolhatja meg.

Az azonnali hatályú felmondáshoz tehát súlyos ok szükséges. Emellett figyelemmel kell lenni a munkajogban az arányosság követelményére. Amennyiben azonnal felmondanak egy távollét esetében nem tudhatják, hogy amögött nem húzódik-e meg vis maior jellegű helyzet a munkavállaló oldalán. Az egyik bírósági ügyben a munkavállaló a munkabalesete sokadik hetében leadott egy keresőképességet igazoló dokumentumot, majd nem jelent meg és egy hétre rá küldött egy keresőképtelenséget igazoló okiratot. Arra hivatkozott, hogy téves volt a keresőképesség megállapítása. Ebben az ügyben a Kúria jogellenesnek minősítette az azonnali hatályú felmondást, mivel azt mondta, hogy a munkáltatót az együttműködési kötelezettsége alapján érdeklődési kötelezettség is terheli, különösen, ha a munkaviszony régóta fennáll, és ismeri a távollét eredeti okát.

Összefoglalóan tehát azt mondom, hogy az igazolatlan távollét lehet azonnali hatályú felmondási indok, de célszerű azzal picit várni, és utána járni, mi történt a munkavállalóval. Ha nem jelentkezik egy ideig, és a kapcsolati adatain sem érhető el, abban az esetben az azonnali hatályú felmondás feltehetően jogszerű lesz.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély ingatlan bérbeadása és az áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlázás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Üzletértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31