hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Veszteséges a vállalkozása? Mutatjuk a munkajogi lehetőségeit

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A gazdaság lassulása – elemzők szerint – előbb-utóbb Magyarországon is érzékelhető lesz. Egyre több munkáltató kerül abba a helyzetbe, hogy a foglalkoztatottak helyzetét áttekintse, a munkaszerződéseket módosítsa, a munkaviszonyt megszüntesse. Cikkünkben részletezzük, mit érdemes ennek kapcsán átgondolniuk a munkáltatóknak.

A munkaszerződés csak közös megegyezéssel módosítható

A felek a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 58. paragrafusa alapján közös megegyezéssel módosíthatják a munkaszerződést. Ennek során a munkaszerződés megkötésére vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni (lásd kötelező elemek: munkabér, munkakör), a módosítást írásba kell foglalni.

Ez alól vannak kivételek. A bírói gyakorlat szerint például, ha a munkavállaló írásba foglalás nélkül elfogadja a munkáltató által tartós jelleggel felajánlott másik munkakört, és ott hosszabb időn át munkát végez, úgy kell tekinteni, hogy ráutaló magatartással elfogadta a munkaszerződés-módosítást. Ezért utóbb formai okból nem lehet érvénytelenségre hivatkozni (EBH 1999.142., Mfv.I.10.892/2016/10.).

Nem csökkenthető azonban a munkabér vagy a munkaidő arra hivatkozással, hogy a vállalkozás jövedelmezősége csökken. Ilyen esetben a munkavállaló alappal hivatkozhat arra, hogy a munkaszerződésben más feltételekben állapodtak meg.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mit tehet a munkáltató, mit lehet felajánlani a munkavállalónak?

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Műszaki ellenőrzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

5%-os áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Láncügylet: olasz, magyar, svájc adóalanyok között

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close