Veszteséges a vállalkozása? Mutatjuk a munkajogi lehetőségeit

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A gazdaság lassulása – elemzők szerint – előbb-utóbb Magyarországon is érzékelhető lesz. Egyre több munkáltató kerül abba a helyzetbe, hogy a foglalkoztatottak helyzetét áttekintse, a munkaszerződéseket módosítsa, a munkaviszonyt megszüntesse. Cikkünkben részletezzük, mit érdemes ennek kapcsán átgondolniuk a munkáltatóknak.

A munkaszerződés csak közös megegyezéssel módosítható

A felek a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 58. paragrafusa alapján közös megegyezéssel módosíthatják a munkaszerződést. Ennek során a munkaszerződés megkötésére vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni (lásd kötelező elemek: munkabér, munkakör), a módosítást írásba kell foglalni.

Ez alól vannak kivételek. A bírói gyakorlat szerint például, ha a munkavállaló írásba foglalás nélkül elfogadja a munkáltató által tartós jelleggel felajánlott másik munkakört, és ott hosszabb időn át munkát végez, úgy kell tekinteni, hogy ráutaló magatartással elfogadta a munkaszerződés-módosítást. Ezért utóbb formai okból nem lehet érvénytelenségre hivatkozni (EBH 1999.142., Mfv.I.10.892/2016/10.).

Nem csökkenthető azonban a munkabér vagy a munkaidő arra hivatkozással, hogy a vállalkozás jövedelmezősége csökken. Ilyen esetben a munkavállaló alappal hivatkozhat arra, hogy a munkaszerződésben más feltételekben állapodtak meg.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mit tehet a munkáltató, mit lehet felajánlani a munkavállalónak?

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katabevallás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata, hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close