hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vasárnapi munka, pihenőidő: ilyen szankciókkal járhat a szabálysértés

  • adozona.hu

Virágboltban rendszeresen dolgoztatják a munkavállalókat. Jár-e ez bármilyen büntetéssel a munkaadónak és a munkavállalónak? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Jelen esetben az a kérdés, mit jelent a rendszeresség?

A virágot árusító üzlet (= az a 150 négyzetmétert meg nem haladó árusítótérrel rendelkező üzlet, amelyben a keletkező árbevétel legalább kétharmada vágott virág, illetve cserepes dísznövény értékesítéséből származik) ugyanis a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény 5. § (2) bekezdése alapján vasárnap és munkaszüneti napokon 4 óra 30 perc és 12 óra között nyitva tarthat.

Azaz, ha a virágboltban ennek megfelelően dolgoznak a munkavállalók (hétfőtől szombatig nincs korlátozás), és a munka- illetve pihenőidőre vonatkozó rendelkezéseket is betartják, abban az esetben nem követ el jogsértést a munkáltató.

E körben lényeges, hogy az Mt. szabályainak megfelelően a munkavállaló részére a napi munkájának befejezése és a következő napi munkakezdés között legalább tizenegy óra egybefüggő pihenőidőt (napi pihenőidő) kell biztosítani. Ez alól kivételként legalább nyolc óra napi pihenőidőt kell biztosítani

a) az osztott munkaidőben,

b) a megszakítás nélküli,

c) a több műszakos,

d) az idényjellegű tevékenység keretében,

e) a készenléti jellegű munkakörben
foglalkoztatott munkavállaló esetében.

A munkavállalót továbbá hetenként két pihenőnap illeti meg azzal, hogy egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a heti pihenőnapok egyenlőtlenül is beoszthatók (ilyen esetben a munkavállaló számára hat munkanapot követően egy heti pihenőnapot be kell osztani).

A munkavállalót – a heti pihenőnapok helyett – hetenként legalább 48 órát kitevő, megszakítás nélküli heti pihenőidő illeti meg. A heti pihenőidőt havonta legalább egy alkalommal vasárnapra kell beosztani. Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a fenti heti pihenőidő helyett a munkavállalónak hetenként legalább negyven órát kitevő és egy naptári napot magába foglaló megszakítás nélküli heti pihenőidő is biztosítható. A munkavállalónak a munkaidőkeret vagy az elszámolási időszak átlagában legalább heti negyvennyolc óra heti pihenőidőt kell biztosítani.

Amennyiben azonban bármely feltétel nem teljesül (munkaidő, pihenőidő, a munkáltató kinyit a tilalmazott időszakban és munkavállalót oszt be munkavégzésre), az a munkáltató felelősségre vonását eredményezi egy esetleges munkaügyi ellenőrzés során.

A szankciókat az 1996. évi LXXV. törvény 6. §-a tartalmazza. A munkaügyi hatóság az ellenőrzés során tapasztalt szabálytalanságok miatt eljárása során különböző intézkedésekkel élhet, így megtilthatja a további foglalkoztatást, ha a foglalkoztatás a jogszabálysértés súlyossága miatt nem tartható fenn és a sérelem rövid időn belül nem orvosolható, kötelezheti a foglalkoztatót a szabálytalanság meghatározott időn belül történő megszüntetésére, illetve munkaügyi bírságot szabhat ki. A munkaügyi bírság összege 30 ezer forinttól 10 millió forintig, ha azonban az eljárás alá vont foglalkoztatónál az ellenőrzés megkezdésekor a foglalkoztatottak száma a 20 főt nem haladja meg, 30 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. A munkaügyi bírság összegének megállapításánál figyelembe kell venni különösen a jogszabály megsértésével okozott jogellenes állapot időtartamát, az okozott hátrány nagyságát, a megsértett jogszabályi előírások számát és hatását, az érintett munkavállalók számát.

Külön ellenőrzi a fogyasztóvédelmi hatóság a vasárnapi munkavégzés tilalmára vonatkozó rendelkezések megtartását. Jogsértés esetén köteles az üzlet ideiglenes bezárásáról határozni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Társasházak beszámolási kötelezettsége

Pölöskei Pálné

adószakértő

Lekötött betét kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pótbefizetés II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink