hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jár-e vasárnapi bérpótlék plázában dolgozóknak?

  • adozona.hu

Kell a vasárnapi pótlékot fizetnie a munkáltatónak, ha munkaidőkeretben, eltérő munkarendben, üzletközpontban foglalkoztatott dolgozóit vasárnapra is beosztja munkavégzésre? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Egy partykellékeket értékesítő üzlet egy üzletközpontban üzemel, ahol a nyitvatartási idő hétfőtől vasárnapig tart, igazodván az üzletközpont előírásaihoz. Minden üzlet köteles vasárnap is nyitva tartani. Az üzletet működtető társaság a munkavállalóit munkaidőkeretben foglalkoztatja, eltérő munkarendben, vasárnapra is be vannak osztva munkavégzésre a dolgozók, de ez nem eredményez túlórát. Kérdés, hogy az üzlet munkavállalói részére kell-e a munkáltatónak vasárnapi bérpótlékot fizetnie."

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A vasárnapi pótlék rendeltetése, hogy azon munkavállalók, akik a munkáltatói munkaszervezés következtében végeznek munkát vasárnap rendes munkaidőben, valamiféle kompenzációban részesüljenek. Ebből adódóan azok a munkavállalók, akiket a munkáltató olyan tevékenység keretében foglalkoztat, amely esetében a vasárnapi munkavégzés a körülményekből, a munkakör sajátosságából fakad, nem jogosultak pótlékra. Annak természetesen nincs akadálya, hogy kollektív szerződés vagy a felek megállapodása alapján a dolgozó jogosult legyen bérpótlékra.

Vasárnapra rendes munkaidő

• a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben,

• az idényjelleggel,

• a megszakítás nélkül,

• a több műszakos tevékenység keretében,

• a készenléti jellegű munkakörben,

• a kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben,

• társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához – a szolgáltatás jellegéből eredően – e napon szükséges munkavégzés esetén,

• külföldön történő munkavégzés során,

• a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál

foglalkoztatott munkavállaló számára osztható be.

A fenti esetek közül bérpótlék abban az esetben jár, ha a munkavállaló vasárnap rendes munkaidőben munkavégzésre kizárólag azért osztható be, mert a foglalkoztatására több műszakos tevékenység keretében kerül sor, készenléti jellegű munkakörben dolgozik, vagy a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál kerül sor az alkalmazására.

A fent jelzett „kizárólag” feltétel azért lényeges, mert ha bármely más eset alapján elrendelhető a vasárnapi munkavégzés, a munkáltató nem köteles a vasárnapi pótlék megfizetésére. 

Az egyes eseteket az ismérvek figyelembe vételével az összes körülmény alapján, mérlegeléssel lehet megítélni (a bíróság is ekként jár el).

A Kúria – régi Mt. hatálya alatt született – BH 2013. 225. számú határozata szerint a bevásárlóközpontban található, jogvitával érintett ruházati üzlet az elmúlt évek során a vásárlási szokások lényeges átalakulása folytán már vasárnap is rendeltetése folytán működőnek minősül [1992. évi XXII. törvény (régi Mt.) 124/A § (4) bekezdés, 149/A § (2) bekezdés]. Így a plázákban lévő és vasárnaponként újra nyitó üzletekben dolgozóknak nem jár bérpótlék.

Álláspontom szerint a kérdés szerinti esetben is erről van szó, különös figyelemmel a kötelező nyitva tartásra is, melyből következően a munkavállalók részére a munkáltató nem köteles vasárnapi bérpótlékot fizetni.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiegészítő tevékenységből származó bevétel

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ingatlanértékesítés

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Végelszámolás alatt álló társaság vagyonának felosztása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs