hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jár-e vasárnapi bérpótlék plázában dolgozóknak?

  • adozona.hu

Kell a vasárnapi pótlékot fizetnie a munkáltatónak, ha munkaidőkeretben, eltérő munkarendben, üzletközpontban foglalkoztatott dolgozóit vasárnapra is beosztja munkavégzésre? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Egy partykellékeket értékesítő üzlet egy üzletközpontban üzemel, ahol a nyitvatartási idő hétfőtől vasárnapig tart, igazodván az üzletközpont előírásaihoz. Minden üzlet köteles vasárnap is nyitva tartani. Az üzletet működtető társaság a munkavállalóit munkaidőkeretben foglalkoztatja, eltérő munkarendben, vasárnapra is be vannak osztva munkavégzésre a dolgozók, de ez nem eredményez túlórát. Kérdés, hogy az üzlet munkavállalói részére kell-e a munkáltatónak vasárnapi bérpótlékot fizetnie."

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A vasárnapi pótlék rendeltetése, hogy azon munkavállalók, akik a munkáltatói munkaszervezés következtében végeznek munkát vasárnap rendes munkaidőben, valamiféle kompenzációban részesüljenek. Ebből adódóan azok a munkavállalók, akiket a munkáltató olyan tevékenység keretében foglalkoztat, amely esetében a vasárnapi munkavégzés a körülményekből, a munkakör sajátosságából fakad, nem jogosultak pótlékra. Annak természetesen nincs akadálya, hogy kollektív szerződés vagy a felek megállapodása alapján a dolgozó jogosult legyen bérpótlékra.

Vasárnapra rendes munkaidő

• a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben,

• az idényjelleggel,

• a megszakítás nélkül,

• a több műszakos tevékenység keretében,

• a készenléti jellegű munkakörben,

• a kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben,

• társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához – a szolgáltatás jellegéből eredően – e napon szükséges munkavégzés esetén,

• külföldön történő munkavégzés során,

• a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál

foglalkoztatott munkavállaló számára osztható be.

A fenti esetek közül bérpótlék abban az esetben jár, ha a munkavállaló vasárnap rendes munkaidőben munkavégzésre kizárólag azért osztható be, mert a foglalkoztatására több műszakos tevékenység keretében kerül sor, készenléti jellegű munkakörben dolgozik, vagy a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál kerül sor az alkalmazására.

A fent jelzett „kizárólag” feltétel azért lényeges, mert ha bármely más eset alapján elrendelhető a vasárnapi munkavégzés, a munkáltató nem köteles a vasárnapi pótlék megfizetésére. 

Az egyes eseteket az ismérvek figyelembe vételével az összes körülmény alapján, mérlegeléssel lehet megítélni (a bíróság is ekként jár el).

A Kúria – régi Mt. hatálya alatt született – BH 2013. 225. számú határozata szerint a bevásárlóközpontban található, jogvitával érintett ruházati üzlet az elmúlt évek során a vásárlási szokások lényeges átalakulása folytán már vasárnap is rendeltetése folytán működőnek minősül [1992. évi XXII. törvény (régi Mt.) 124/A § (4) bekezdés, 149/A § (2) bekezdés]. Így a plázákban lévő és vasárnaponként újra nyitó üzletekben dolgozóknak nem jár bérpótlék.

Álláspontom szerint a kérdés szerinti esetben is erről van szó, különös figyelemmel a kötelező nyitva tartásra is, melyből következően a munkavállalók részére a munkáltató nem köteles vasárnapi bérpótlékot fizetni.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térítés nélküli átadás tao vonzata

Pölöskei Pálné

adószakértő

Nevelési ellátás jár-e?

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Családi kedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs