hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Várandós kölcsönzött munkavállaló védettsége és jogai

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

A munkaerő-kölcsönzés atipikus foglalkoztatási forma, emiatt sokan nincsenek tisztában azokkal a jogokkal, amelyek bizonyos esetekben megilletik őket. Ilyen eset lehet például a várandósság, amely során nem árt ébernek lenni, mit lép a kölcsönvevő, illetve a kölcsönbeadó a várandósság bejelentése után.

A munkaerő-kölcsönzés fő atipikusságát az adja, hogy nemcsak egy munkavállaló és egy munkáltató szerepel a jogviszonyban, hanem jelen van a kölcsönzött munkavállaló mellett egy kölcsönvevő és egy kölcsönbeadó is. Így jön létre a kikölcsönzés, amely a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 214. paragrafus (1) e) szerint a munkavállaló által a kölcsönvevő részére történő munkavégzést jelenti.

Várandósság esetén felmerül az első kérdés, kinek jelentse be a munkavállaló a tényt, hogy babát vár, illetve, hogy be kell-e azt jelentenie. A bejelentés, csakúgy, mint hagyományos esetben, nem kötelező, azonban célszerű, hiszen a felmondási védelem akkor él, ha a munkáltató tudomást szerez a várandósságról, annak ismeretében tudja elengedni például a munkavállalót a kötelező orvosi vizsgálatokra is. A kölcsönzött munkavállaló ugyanúgy mentesül a munkavégzési kötelezettség teljesítése alól (55. § (1) bekezdés c) pont) a kötelező orvosi vizsgálat idejére, mint a hagyományos foglalkoztatási keretek között dolgozók.

A bejelentésre jogi megkötés nincs, mivel nem kötelező maga a bejelentés sem, azonban a jövő szempontjából érdemes a következőket figyelembe venni: a kölcsönzött munkavállaló munkáltatója a kölcsönbeadó, a munkaviszony a kölcsönbeadónál áll fenn. Így az mindenképpen fontos, hogy a várandósság egy pontján a kölcsönbeadónak jelezni kell, meddig fog dolgozni a munkavállaló, meddig lehet rá számítani. Az atipikusság, és egy esetleges jövőbeni folytatás miatt érdemes minél hamarabb megbeszélni a kölcsönvevővel is, meddig tervez dolgozni a munkavállaló. Hiába ugyanis a kölcsönbeadó a munkáltató, a munkát mégis a kölcsönvevőnél végzi a munkavállaló, így ott számítanak a legjobban rá, ott terveznek vele az adott munkakörben. A bejelentést tehát mindkét helyen célszerű megtenni, így a kölcsönzött munkavállalót is megilleti a felmondási védelem, valamint a kötelező orvosi vizsgálatra is el kell, hogy engedje a kölcsönvevő.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mi a helyzet akkor, ha a kölcsönvevő nem szeretné, vagy nem tudja tovább foglalkoztatni a várandós munkavállalót.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfa levonása

Bunna Erika

adótanácsadó

Webáruház EU-ba tejeszkedne

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close