hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tiltható a vallásra utaló ruházat a munkahelyen?

  • MTI/Adózóna

Egy, az Európai Unió valamely tagországában működő vállalkozás megtilthatja alkalmazottainak a muszlim fejkendő viselését a munkahelyen, amennyiben e tilalom igazolható a munkáltató által követett, vallási és világnézeti semlegességre törekvő politika érvényesítésének céljával – foglalt állást kedden az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka.

Végleges ítélet később várható a témában.

Az ügy előzménye, hogy egy belga vállalat elbocsátotta egyik alkalmazottját, aki ragaszkodott hozzá, hogy fejkendőben jelenhessen meg a munkahelyen. A cég szabályzata szerint ugyanis tilos volt a látható politikai, filozófiai és vallási jelek viselése. A felperes kártérítési keresetet indított a vállalkozás ellen, az ügyben eljáró belga bíróság pedig ezzel összefüggésben arra kérte a luxembourgi székhelyű uniós bíróságot, hogy konkretizálja a valláson vagy meggyőződésen alapuló hátrányos megkülönböztetés uniós jogi tilalmát.

Juliane Kokott főtanácsnok szerint nem áll fenn hátrányos megkülönböztetés, amennyiben a munkahelyi tilalom alapját az általános működési szabály képezi, és az nem egy bizonyos vallással vagy általában a vallási meggyőződésekkel szembeni sztereotípiákon vagy előítéleteken alapul.

Igaz, hogy a szóban forgó tilalom valláson alapuló közvetett hátrányos megkülönböztetésnek minősülhet, az azonban igazolható a munkáltató semlegességre törekvő politikájával, amennyiben ennek során figyelembe veszik az arányosság elvét – közölte a főtanácsnok.

A kedden kihirdetett indítvány szerint az ehhez hasonló ügyekben az arányossági vizsgálat során alaposan figyelembe kell venni a körülményeket, és ez a tagállami bíróságok feladata.

„A vallás sokak számára a személyes identitás fontos része, és a vallásszabadság a demokratikus társadalom egyik alapját képezi. Míg azonban egy munkavállaló a nemét, a bőrszínét, az etnikai származását, a szexuális irányultságát, az életkorát vagy a fogyatékosságát nem teheti le a ruhatárban+, a munkahelyi vallásgyakorlás vonatkozásában elvárható tőle bizonyos visszafogottság (...) akár a ruházata tekintetében is” – írták az indítványban.

A főtanácsnoki indítvány nem köti a bírákat az ítélet későbbi meghozatalakor. A főtanácsnok feladata, hogy pártatlanul és függetlenül eljárva a rábízott ügy jogi megoldására vonatkozó javaslatot terjesszen a bíróság elé. A tapasztalatok szerint mindazonáltal a végső ítéletek nagyobb része megegyezik a főtanácsnok előzetes állásfoglalásával.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó 1 százalék kedvezménye

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló cseréje

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kata

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs