hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Távmunka: kimaradnak a lehetőségből a kisvállalkozások dolgozói

  • adozona.hu

Aggódnak a kis- és középvállalkozások dolgozói, hogy kimaradnak a hibrid munkavégzés nyújtotta lehetőségekből. Ötből hárman arra számítanak, hogy az irodai munkavégzéshez térnek vissza a járványügyi korlátozások feloldását követően, mivel a legtöbb háttérmunkát és papír alapú folyamatot onnan kell majd elvégezniük – derül ki a Ricoh Europe felméréséből.

A kis- és középvállalkozások dolgozói Európa-szerte attól tartanak, hogy kénytelenek lesznek az irodai munkavégzéshez visszatérni, mert távmunkában nem tudnak eléggé az ügyfélélményre és a vállalkozás növekedéséhez hozzájáruló feladatokra koncentrálni. A  Ricoh Europe több mint 1400 európai kis- és középvállalati dolgozót kérdezett meg, legfeljebb 250 főt foglalkoztató vállalatoknál. A válaszadók 58 százaléka arra számít, hogy irodai környezetből fog tovább dolgozni, amikor feloldják a járványügyi  korlátozásokat.

Az otthoni munkavégzés akadályát abban látják, hogy egy új, dinamikus munkarendre lenne szükségük, mellyel megfelelően tudnának reagálnia folyamatosan változó ügyféligényekre is. A  válaszadók  majdnem fele (45%) állította, hogy produktívabb lenne kevesebb adminisztratív teher mellett. A nehézkes és hagyományos munkamódszerek megakadályozzák a kkv-kat abban, hogy jobb eredményt érjenek el, mivel a munkatársaknak kevesebb vagy korlátozott idejük van arra, hogy felülértékesítést folytassanak vagy új üzleti modelleket javasoljanak ügyfeleik számára.

Amellett, hogy ezek a lehetőségek kimaradnak, a munkavállalók kreativitását,  motivációját  és elégedettségét is korlátozza a felesleges és mindennapos teendők elvégzésre fordított hosszú idő. Az alkalmazottak munkaterhelése központi tényező abban, hogy az irodába történő visszatérésre mekkora  igény mutatkozik. Ráadásul hiányoznak olyan távmunkaeszközök, amelyek támogatják a magas hozzáadott értékkel bíró munkát távoli munkavégzés során, és az automatizált folyamatok bevezetésébe kevés beruházás történt. Ötből kettő alkalmazott (40%) esetén tényező, hogy nehezen fér hozzá információkhoz és céges rendszerekhez, ami megnehezíti számukra a magas színvonalú ügyfélkiszolgálást távmunka során, ami pont a kkv-kra egyébként nagyon jellemző rugalmasságot és személyre szabott megoldások megvalósítását korlátozza. Ez a nagyobb piaci szereplők kezére játszhat, ahol a  munkatársakat általában egy jobban kialakított és könnyebben elérhető információs rendszer segíti az optimális ügyfélélmény elérésében.

A válaszadók fele (51%) szerint a folyamatautomatizálás lehet az egyik megoldás. Amellett, hogy növelheti a munkaélményt, támogathatja a tehetségek megtartását, mint például az értékesítőkét, akik gyakran a vállalat arcai. Tény, hogy a válaszadók negyede (25%) gondolkozik azon, hogy olyan munkahelyre menne, ahol kedvezőbb eszközöket biztosítanak a távmunkához.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. és őstermeői tevékenység

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kattás ev. mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Adószámos magánszemély

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs