hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Távmunka: itt a válasz, miért nem népszerű nálunk

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A munka törvénykönyve (Mt.) rendelkezései kifejezetten szorgalmazzák a távmunka elterjedését, különösen a kisgyermeket nevelők esetében. Ennek ellenére Magyarországon továbbra is sem túlzottan népszerű ez a foglalkoztatási forma. A törvényi szabályozás alapján mind a munkáltató, mind a munkavállaló oldalán előnyei és hátránya is van a távmunkának. Cikkünkben részletezzük a távmunkás foglalkoztatásra vonatkozó szabályokat.

Ideális átmenetet képezne a távmunka a gyermeknevelés és a munkába való visszatérés között a kisgyermekesek számára, akik gyermekük egyéves korát követően a gyed, gyes folyósítása mellett dolgozhatna. A drága infrastruktúrát nem igénylő távmunkában történő foglalkoztatás azonban elsősorban csak szellemi aktivitást igénylő munkakörök esetén lehetséges, amelyek jellemzője, hogy a feladatok egyértelműek, önállóan elvégezhetők, a munkavégzés eredménye jól mérhető. A távmunkában történő foglalkoztatás jelenleg elsősorban a bérszámfejtés, könyvelés, programozás, piackutatás, ingatlanpiac, oktatás területén jellemző.

Távmunka során rendszeresen végzett, tartós tevékenységről van szó, ahol a munkavállaló a feladatait a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen végzi számítástechnikai eszközzel, majd – például e-mailben, skype-on – továbbítja annak eredményét. A munka törvénykönyve pontos definíciója szerint a távmunka a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen, rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközzel végeznek, és az eredményét elektronikusan továbbítják.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, milyen szabályokat kell betartani a távmunkás foglalkoztatáskor.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs