hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tanulságos eset a munkaidő-nyilvántartásról

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Nem fogadható el olyan gyakorlat, hogy a beosztás szerinti munka- és pihenőnapokat a munkavállalók egymással rendszeresen cserélgetik, mert úgy a munkavégzés tervezhetősége, a munkaidő-nyilvántartás ellenőrzésének lehetősége szenvedne csorbát – mondta ki ítéletében a Kúria.

A BH 2013.8.226. számú döntés alapját képező jogeset még a régi Mt. hatálya alatt történt. Eszerint a munka- és pihenőidő nyilvántartásának olyannak kell lennie, hogy abból a törvényben előírtak betartására vonatkozóan egyértelmű következtetést lehessen levonni, a munkaidő-nyilvántartásban a munkaidő-beosztásban történt változást megfelelően dokumentálni kell. A közölt munkaidő-beosztástól eltérő pihenőnapi munkavégzés rendkívüli munkavégzésnek minősül.

2009-ben egy munkáltatónál munkaügyi ellenőrzésre került sor. Ennek eredményeként a revizorok megállapították, hogy a munkáltató nem tartotta be

1. a napi munkaidő mértékére,
2. a rendkívüli munkavégzés ellenértékének megfizetésére,
3. a munkavállalók munkaidő-nyilvántartásának vezetésére

vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket.

A felügyelőség 4 millió forint összegű munkaügyi bírságot szabott ki, a döntést a másodfokú hatóság helybenhagyta.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megismerhesse az ügy további fejleményeit és a Kúria döntését!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ekho szüneteltetése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mentesített tevékenység – kata

Lepsényi Mária

adószakértő

Katás egyéni vállalkozó.

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close