hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szülési szabadságra szabadság – cégkötelezettségek

  • adozona.hu

Egy dolgozónak 2016. március 8-án járt le a szülési szabadsága. 2016. március 9-étől közös megegyezéssel kilép a munkáltatótól. Olvasónk azt kérdezte, hogy a szülési szabadság utáni 6 havi szabadságra járó pénzt a munkáltatótól kell-e megkapnia, ha nem, akkor mi történik vele? Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

A munkavállaló a szülési szabadság teljes tartamára jogosult szabadságra, melyet valóban pénzben kell megváltani, annak megfizetésére a munkáltató köteles – szögezte le szakértőnk.

Ha ennek a kötelezettségének nem tud eleget tenni, de egyébként nem vitatja a munkavállaló erre irányuló igényét, a dolgozó felszámolási eljárást kezdeményezhet. Ennek elrendelését követően a dolgozónak be kell jelentenie hitelezői igényként a felhalmozódott szabadsága tartamára járó távolléti díjat, melyet – figyelemmel a munkabér jellegű járandóságra – a munkáltató helyett, annak kérelmére majd a Nemzeti Foglalkoztatási Alap fizeti meg.  Érdemes tudni, hogy ennek maximális összege a tárgyévet megelőző második év – Központi Statisztikai Hivatal által közzétett – nemzetgazdasági havi bruttó átlagkeresetének ötszöröse.

A felszámolási eljárás kezdeményezése során a dolgozó mentesül az 1 százalékos mértékű regisztrációs díjfizetési kötelezettség alól.

A munkavállaló egyébként 3 éves elévülési időn belül érvényesítheti követelését, így természetesen – mivel a felszámolási eljárás azon szakaszába sem jut el gyorsan, amikor végre lehívásra kerül a bérgarancia alap – részletfizetésben is megállapodhat a munkáltatóval. Ezt a dolgozó védelme érdekében célszerű közjegyzői okiratba foglaltatni, mivel nem teljesítés esetére végrehajthatóvá válik (ha van vagyona a munkáltatónak).

Ha a munkavállaló egyelőre nem kérelmezi a felszámolási eljárást, attól függetlenül érdemes figyelnie a Cégközlönyt, mert ha más kezdeményezné, be kell jelentenie 40 napon belül a hitelezői igényét.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyed melletti munkavégzés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Gyesről visszatérő másodállása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close