hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szülési szabadságra szabadság – cégkötelezettségek

  • adozona.hu

Egy dolgozónak 2016. március 8-án járt le a szülési szabadsága. 2016. március 9-étől közös megegyezéssel kilép a munkáltatótól. Olvasónk azt kérdezte, hogy a szülési szabadság utáni 6 havi szabadságra járó pénzt a munkáltatótól kell-e megkapnia, ha nem, akkor mi történik vele? Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

A munkavállaló a szülési szabadság teljes tartamára jogosult szabadságra, melyet valóban pénzben kell megváltani, annak megfizetésére a munkáltató köteles – szögezte le szakértőnk.

Ha ennek a kötelezettségének nem tud eleget tenni, de egyébként nem vitatja a munkavállaló erre irányuló igényét, a dolgozó felszámolási eljárást kezdeményezhet. Ennek elrendelését követően a dolgozónak be kell jelentenie hitelezői igényként a felhalmozódott szabadsága tartamára járó távolléti díjat, melyet – figyelemmel a munkabér jellegű járandóságra – a munkáltató helyett, annak kérelmére majd a Nemzeti Foglalkoztatási Alap fizeti meg.  Érdemes tudni, hogy ennek maximális összege a tárgyévet megelőző második év – Központi Statisztikai Hivatal által közzétett – nemzetgazdasági havi bruttó átlagkeresetének ötszöröse.

A felszámolási eljárás kezdeményezése során a dolgozó mentesül az 1 százalékos mértékű regisztrációs díjfizetési kötelezettség alól.

A munkavállaló egyébként 3 éves elévülési időn belül érvényesítheti követelését, így természetesen – mivel a felszámolási eljárás azon szakaszába sem jut el gyorsan, amikor végre lehívásra kerül a bérgarancia alap – részletfizetésben is megállapodhat a munkáltatóval. Ezt a dolgozó védelme érdekében célszerű közjegyzői okiratba foglaltatni, mivel nem teljesítés esetére végrehajthatóvá válik (ha van vagyona a munkáltatónak).

Ha a munkavállaló egyelőre nem kérelmezi a felszámolási eljárást, attól függetlenül érdemes figyelnie a Cégközlönyt, mert ha más kezdeményezné, be kell jelentenie 40 napon belül a hitelezői igényét.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Német jövedelem, magyar kft.

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Helyi adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Családi gazdaság támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs