hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Recepciós, pultos, animátor, takarító: alkalmi vagy idénymunkás?

  • adozona.hu

Idénymunka vagy alkalmi munka? – tette fel egy olvasónk a mostanra klasszikussá váló kérdést. Dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász szakértőnk válaszolt.

„Nem egyértelmű számomra a törvény szövege alapján, hogy munkatársaink melyik egyszerűsített kategóriába esnek bele: alkalmi munkások vagy turisztikai igénymunkások. Cégünk fő TEÁOR kódja: 5520. Alapvetően egy kalandparkot üzemeltetünk. A tevékenységből adódóan szezonálisan üzemelünk, március végétől november elejéig vagyunk nyitva. Az alábbi munkakörök a szezonális kalandparkunkban alkalmi vagy turisztikai idénymunkába sorolhatók-e be:
 – animátor: az érkező vendégeket a sportos, kalandos szolgáltatások igénybevételekor kiszolgáló személyzet
– pultos: a szolgáltatásainkat igénybe vevő vendégeknek kiszolgálása a büfénkben, ahol lehetőség van italok és egyszerű meleg ételek (pizza, meleg szendvics) fogyasztására
– recepciós: az érkező vendégeket fogadja, nála lehet a belépőjegyeket megvásárolni, illetve részletes információhoz jutni
– takarító: az idény során a higiénés feladatokat látja el
– nevelő: a nyári táborainkban a gyerekek felügyeletét ellátó személyek?" kérdezte olvasónk.

Szakértőnk a fogalmak tisztázásával kezdte válaszát.

Turisztikai idénymunka a kereskedelemről szóló törvényben meghatározott kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál végzett idénymunka, feltéve, hogy azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a 120 napot.

Kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenység az idegenvezetői, a lovas szolgáltató, a szálláshely-szolgáltatási, a tartós szálláshasználati szolgáltatási, valamint az utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység (a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2.§ 8. pontja).

Alkalmi munka a munkáltató és a munkavállaló között

a) összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig, és
b) egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, és
c) egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig

létesített, határozott időre szóló munkaviszony.

A feltett kérdés ugyan nem tartalmaz szálláshelyre utalást, azonban a TEÁOR szám alapján – az 5520 üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatást jelent – erről lehet szó. Megjegyzendő, szálláshely-szolgáltatás csak a kereskedelmi hatóság részére történő szálláshely-üzemeltetési bejelentést követően folytatható.

Amennyiben így van, akkor alkalmazható azon rendelkezés, miszerint a szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál alkalmazott munkavállaló turisztikai idénymunka keretében foglalkoztatható. Ezen feltétel jelen esetben valamennyi, a kérdésben felsorolt munkakör esetén teljesül.

Ha azonban a munkáltató kizárólag a kalandparkot üzemelteti, és nem teljesül a fent idézett, kereskedelemről szóló törvény szerinti definíció, abban az esetben alkalmi munkára irányuló munkaviszony létesülhet a felek között. Kivételt itt a nevelő és e körben a takarítást végző munkavállaló képezhet, ha a nyári tábor szállásnyújtással jár együtt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó euróban fizethet-e ki egyéni vállalkozói kivétet?

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Térítés nélküli gyógyászati eszköz könyvelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Előre értékesítés lehetősége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs