hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Órákat utazik a munkavégzés helyszínére? Ez számít munkaidőnek

  • adozona.hu

Mikor számít bele az utazási idő a munkaidőbe? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász szakértőnk válaszolt.

Dolgozóink alkalmanként vidékre mennek javítási munkákat végezni. Van, hogy 5-7 órát utaznak és utána kezdik a munkát. A kérdésem az, hogy az utazási idő után végzett munkaórát (8 óra) milyen bérrel kell elszámolni, az utazási idő beleszámít a munkaórákba vagy sem?

Önmagában a munkába járás nem minősül munkaidőnek. A munka törvénykönyve (Mt.) 86. paragrafus (1) bekezdése szerint ugyanis munkaidő: a munkavégzésre előírt idő kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, valamint a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és befejező tevékenység tartama. A (2) bekezdés szerint előkészítő vagy befejező tevékenység: minden olyan feladat ellátása, amelyet a munkavállaló munkaköréhez kapcsolódóan, szokás szerint és rendszeresen, külön utasítás nélkül köteles elvégezni.

Az utazási idő nem része a munkaidőnek, erre az időszakra a munkavállaló munkabérre sem jogosult.

Más a helyzet abban az esetben, amikor a dolgozónak nem a lakó- vagy tartózkodási helye és a munkaszerződés szerinti tényleges munkavégzés helye között kell utaznia, hanem adott napon a munkahelyéről át kell mennie a cég telephelyére, vagy akár a szomszédos városba egy egyeztetésre. Ilyenkor az utazással töltött idő a munkaidő részét képezi (tehát az utazással töltött idő beleszámít a munkaidőbe). Ennek megfelelően a munkaidő-beosztás szerinti napi munkaidőn felül végzett munka túlmunkának minősül, így arra az időtartamra 50 százalékos bérpótlék vagy – a felek megállapodása alapján – szabadidő jár.

A munkáltató köteles a munkavállalónak azt a költségét megtéríteni, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel (Mt. 51. paragrafus (2) bekezdés).

A belföldi hivatalos kiküldetést teljesítő munkavállaló élelmezési költségtérítéséről szóló 278/2005. (XII. 20.) kormányrendelet szerint a kiküldetésben lévő munkavállalónak az élelmezéssel kapcsolatos többletköltségei fedezetére a kiküldetés tartamára élelmezési költségtérítés (napidíj) jár. A napidíj számlával (egyszerűsített számlával) igazolt összegként vagy költségátalányként számolható el.

Átalányként a munkavállalót legalább napi 500 forint napidíj illeti meg. A rendszeresen kiküldetést teljesítő munkavállalónak a munkáltató havi átalányt állapíthat meg. Ennek összegét az egy napra megállapított napidíjátalány és a havi átlagban kiküldetésben töltött naptári napok figyelembevételével kell meghatározni.

Nem számolható el napidíj, ha a távollét időtartama a 6 órát nem éri el, valamint ha a munkáltató a munkavállaló élelmezését a kiküldetés helyén biztosítja. Szálloda igénybevétele esetén, amennyiben a szállodaköltség a kötelező reggeli árát tartalmazza, a napidíj összegét 20 százalékkal csökkenteni kell.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs