hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Igazolatlan hiányzás – ezt teheti a munkáltató

  • adozona.hu

Meddig várjon, mit tegyen a munkáltató, ha a munkavállaló értesítés nélkül nem jelenik meg a munkahelyén? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Olvasónk a következőkben foglalta össze kérdését: A munkavállaló távolmaradásának bejelentésére van-e időtartam? A munkavállaló hét napja nem jelent meg a munkahelyén a munkarendje szerinti időben. A munkáltatót azóta semmilyen módon nem értesítette. Az Mt.-ben konkrét választ nem találtam arra vonatkozóan, hogy van-e arra meghatározva bizonyos idő, hogy a távolmaradás indokát bejelentse? (Régebben 3 napon belül be kellett jelenteni....)

A kérdésre az Mt. valóban nem tartalmazza szó szerint a választ – erősítette meg dr. Hajdu-Dudás Mária. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a 6. § (2) bekezdésben szabályozott együttműködési kötelezettségből, valamint a jóhiszemű és tisztességes eljárás követelményéből levezethető, hogy a munkavállalónak olyan időben kell jeleznie távolmaradását, hogy az alapján a munkáltató még megtehesse a szükséges intézkedéseket, a dolgozó helyettesítését megszervezhesse.

A részletek ismerete nélkül általános körülmények között szakértőnk szerint hét nap elegendő tartam kellett volna legyen a munkavállaló számára a távolmaradása jelzésére.

Azt javasolja, hogy a munkáltató írásban szólítsa fel a munkavállalót, hogy haladéktalanul mentse ki a távollétét. Ha ez eredménytelen (nem érkezik válasz, nem veszi át a levelet a dolgozó), a munkáltató megfelelően indokolt azonnali hatályú felmondással élhet, vagy kiküldi az utolsó, általa ismert lakóhelyre a munkaviszony megszüntetésével összefüggő igazolásokat, kísérőlevélben jelezve, hogy a munkavállaló magatartását – miszerint nem jelent meg munkahelyén –, akként tekinti, hogy ráutaló magatartással maga szüntette meg a munkaviszonyát.

Azonnali hatályú felmondás keresettel történő megtámadása esetén a bizonyítás terhe a munkáltatón lesz, a ráutaló magatartásra hivatkozásnál pedig, ha utólag mégis megjelenne a munkavállaló, őt fogja terheli a bizonyítási kötelezettség (személyét érintő olyan ok állt fenn, amiért nem tudta magát kimenteni, illetve felmerül a kérdés, miért nem tájékoztatta a munkáltatót az elérhetőségéről).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön – nem kapcsolt vállalkozás

Nagy Norbert

adószakértő

Telefon-szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs