hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ne kockáztasson milliókat egyszerűsített foglalkoztatásnál!

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd
2

Az egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozó munkavállalók közel kétharmadát érte szabálytalanság az elmúlt évben. Hogy ne kerüljünk feketelistára, érdemes betartani a szabályokat, mert a munkaügyi felügyelet az idén is éberen figyel.

Az egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavégzés szabályainak a betartását a munkaügyi felügyelet éberen figyeli. Ennek alapja a munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. törvény (Met.), melynek 1. § (a) bekezdése kiemeli, hogy az ellenőrzés az egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavégzés szabályszerűségének a vizsgálatára is kiterjed.

A felügyelet szemei a foglalkoztatókon vannak

Ezzel a jogosítványával a felügyelet rendszeresen él is, a szabálytalanságokat feltárja, valamint bírságot is kiszab. A jogkövetés pedig ezen a területen sem jellemző. A 2015. évi jelentés például arra mutatott rá, hogy az elmúlt évben az ebben az atipikus munkavégzési formában foglalkoztatott munkavállalóknak közel kétharmadát érintette szabálytalanság. A szabálytalansággal érintett szektorok között az építőipar képviselte a szélső végletet 80 százalékos jogsértési aránnyal. A leggyakoribb jogsértésnek pedig a bejelentés hiánya bizonyult annak ellenére, hogy a munkajogi szabályok közül számos alkalmazásától el lehet tekinteni, a bejelentésre, közteherviselésre pedig lényegesen lazább szabályok vonatkoznak. Megérné tehát bejelenteni a munkavállalókat, és ezzel megelőzni a bírságokat, valamint azt, hogy a munkáltató a rendezetlen munkaügyi kapcsolatai okán feketelistára kerüljön. Fokozott ellenőrzésekre pedig a 2016. évre szóló ellenőrzési terv szerint ebben az évben is számítani kell.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy többet tudjon a bejelentésről, a létesítési tilalmakról, a létszámkorlátról, a kötelező pihenőidőről, a bérről, és ítéletekről!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
oroszi02

Fontos tudni, hogy egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munka keretében is jogosult a munkavállaló szabadságra. Az, hogy ezen belül mennyire, és hogyan jogosult a munkavállaló, már bonyolultabb kérdés. Az egyszerűsített foglalkoztatás vonatkozásában a szabadság keletkezésének jogcímét az Mt. 115-121. paragrafusai szabályozzák, melyek ebben az atipikus munkavégzési formában is alkalmazandóak.

Elismeri tehát a törvény az alap- és pótszabadságok keletkezését. A szabadság kiadásának a szabályai – a szabadság megváltásának a kivételével – viszont már nem alkalmazandóak. Szabadsága tehát a munkavállalónak keletkezik, amit vagy kiadnak neki vagy nem. A szabadság keletkezésével, kiadásával, megváltásával kapcsolatos probléma megértéséhez szükséges meg egy jellemzőt kiemelni. Az egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavégzés minden esetben határozott időre szóló munkaviszonyt jelent.

A határozott időre vonatkozó szabályok közül ugyanakkor éppen az Mt. 192. paragrafus (4) bekezdésében nevesített garanciális szabályok alkalmazásától lehet eltekinteni. Ebből az következik, hogy a munkaviszony munkáltatói jogos érdek nélkül is meghosszabbítható, illetve újra is létesíthető. Amennyiben a munkáltató kellően rövid időtartamú munkaviszonyokat hoz létre, abban az esetben a munkavállaló szabadságigénye, illetve szabadságmegváltás-igénye lényegében elenyészhet.
[dr. Kéri Ádám ügyvéd 2016.05.23.]

anonim2

Kedves Kollégák!

Ezt a szabadság kérdést nem értem. Ha maximum 5 napot lehet egyfolytában bejelentve, akkor hogyan keletkezik kiadandó szabadsága?! Több bejelentés jogviszonyait éves szinten össze kell vonni?! Tud valaki gyakorlati oldalról ebben segíteni?!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Minimum járulék

Széles Imre

tb-szakértő

Közhasznú nonprofit kft. beszámoló típus

Pölöskei Pálné

adószakértő

Egyszerűsített végelszámolásnál érvényes határidők

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close