hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkaviszony vagy megbízás? – 2. rész

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász
1

Gyakran merül fel kérdésként, hogyan határolható el egymástól a munkaviszony és a megbízási jogviszony, és hogy mikor állapítható meg megbízásnál a színlelt szerződésben foglalkoztatás.

Cikkünk első részében a munkakör, a személyes munkavégzési és a foglalkoztatási kötelezettség mint elsődleges minősítő jegy áttekintésével foglalkoztunk. Lássuk, milyen egyéb szempontokat kell figyelembe venni!

Alá-fölérendeltségi viszony mint elsődleges minősítő jegy

A munkaviszonyban szigorú alá-fölérendeltségi viszony érvényesül a munkáltató és a munkavállaló között, amelyet többnyire a munkáltató belső szervezeti rendje, azaz a szervezeti és működési szabályzata rögzít.

Az irányelv leírta, hogy „általában a munkavállaló egy meghatározott szervezeti egység (például osztály, igazgatóság) beosztottjaként jár el a munkakörébe tartozó feladatokban, továbbá eltérő szinteken maga is gyakorolhat egyes munkáltatói jogokat. Amennyiben a munkaügyi, illetve az adóellenőrzés során megállapítható, hogy a munkát végző személyt megilleti egyes munkáltatói jogok gyakorlásának lehetősége, úgy ez a körülmény – a társasági jog alapján munkát végzők kivételével – a munkaviszony fennállását támasztja alá. 

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, az elsődleges minősítő jegyeken túl milyen egyéb szempontok határolják el a munkaviszonyt a megbízástól!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A munkaviszony átminősíthetősége vékony jég.

A cikk említ konkrét eseteket, de forrás nélkül.

Véleményem szerint a joggyakorlat változóban van, a kisadózásra vonatkozó munkaviszony-elhatárolási "szabálytár" pedig előtérbe kerülhet.

A bírósági jogggyakorlatban - álláspontom szerint - a körülmények hatóság általi "magyarázása" önmagában nem bizonyítás. Kétség esetén a bíróságnak a közigazgatási határozatot a bizonyítékok szemszögéből kellene megközelítenie! A hatóságnak az utasíthatóságot, az alá-fölé rendeltséget, a rendelkezésre állást bizonyítania kell.

A Baranya megyei Munkaügyi és Közigazgatási Bíróság alábbi linkről letölthető ítélében például a bizonyítottság szintje is számított, de a havi díjazás nem is játszott szerepet.

"A perbeli esetben az elhatárolási nehézség ott jelentkezik, hogy a vállalkozási jogviszony magán viseli a munkaviszony szükségszerű ismérveit, a kötelezett a jogosult telephelyén munkaeszközeivel, illetőleg nyersanyagaival végzi tevékenységét. Ilyen határesetekben az elhatárolás a rendelkezésre állási kötelezettség, valamint a korlátlan utasításadási, irányítási, ellenőrzési jog meglétének vizsgálata alapján történhet. Amennyiben valamelyik is megállapítható, úgy a jogviszony munkaviszonyként való minősítése elkerülhetetlen. Mint ahogy a megyei bíróság már kifejtette, a jelen esetben ez az előbb felsorolt széles körű utasítási jog, rendelkezésre állási kötelezettség, ellenőrzési kötelezettség a feleknél nem állt fenn, a vállalkozók maguk határozták meg a vállalt tevékenység elvégzésének idejét, egymás között osztották be a felprees által rendelkezésre bocsátott nyomdagép használatát, illetőleg hajtogatási tevékenységüket, pedig lakásukon, maguk által meghatározott időben végezték. A megrendelő utasítási joga nem volt széleskörű, az nyilvánvalóan csak a meghatározott vállalkozási tevékenység elvégzésére irányult. Rendelkezésre állási kötelezettség sem volt megállapítható a feltárt tényállás alapján."

https://drive.google.com/file/d/1XMRHsqIr04foy-hadL9XvAlQwEVCVnqK/view?usp=sharing

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Viszonteladó nemzetközi vonatkozásban

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Lakásfelújítás áfaszabálya 2019

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Díjbekérő, előleg, végszámla

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close