hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkaviszony vagy megbízás? – 2. rész

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász
1

Gyakran merül fel kérdésként, hogyan határolható el egymástól a munkaviszony és a megbízási jogviszony, és hogy mikor állapítható meg megbízásnál a színlelt szerződésben foglalkoztatás.

Cikkünk első részében a munkakör, a személyes munkavégzési és a foglalkoztatási kötelezettség mint elsődleges minősítő jegy áttekintésével foglalkoztunk. Lássuk, milyen egyéb szempontokat kell figyelembe venni!

Alá-fölérendeltségi viszony mint elsődleges minősítő jegy

A munkaviszonyban szigorú alá-fölérendeltségi viszony érvényesül a munkáltató és a munkavállaló között, amelyet többnyire a munkáltató belső szervezeti rendje, azaz a szervezeti és működési szabályzata rögzít.

Az irányelv leírta, hogy „általában a munkavállaló egy meghatározott szervezeti egység (például osztály, igazgatóság) beosztottjaként jár el a munkakörébe tartozó feladatokban, továbbá eltérő szinteken maga is gyakorolhat egyes munkáltatói jogokat. Amennyiben a munkaügyi, illetve az adóellenőrzés során megállapítható, hogy a munkát végző személyt megilleti egyes munkáltatói jogok gyakorlásának lehetősége, úgy ez a körülmény – a társasági jog alapján munkát végzők kivételével – a munkaviszony fennállását támasztja alá. 

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, az elsődleges minősítő jegyeken túl milyen egyéb szempontok határolják el a munkaviszonyt a megbízástól!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A munkaviszony átminősíthetősége vékony jég.

A cikk említ konkrét eseteket, de forrás nélkül.

Véleményem szerint a joggyakorlat változóban van, a kisadózásra vonatkozó munkaviszony-elhatárolási "szabálytár" pedig előtérbe kerülhet.

A bírósági jogggyakorlatban - álláspontom szerint - a körülmények hatóság általi "magyarázása" önmagában nem bizonyítás. Kétség esetén a bíróságnak a közigazgatási határozatot a bizonyítékok szemszögéből kellene megközelítenie! A hatóságnak az utasíthatóságot, az alá-fölé rendeltséget, a rendelkezésre állást bizonyítania kell.

A Baranya megyei Munkaügyi és Közigazgatási Bíróság alábbi linkről letölthető ítélében például a bizonyítottság szintje is számított, de a havi díjazás nem is játszott szerepet.

"A perbeli esetben az elhatárolási nehézség ott jelentkezik, hogy a vállalkozási jogviszony magán viseli a munkaviszony szükségszerű ismérveit, a kötelezett a jogosult telephelyén munkaeszközeivel, illetőleg nyersanyagaival végzi tevékenységét. Ilyen határesetekben az elhatárolás a rendelkezésre állási kötelezettség, valamint a korlátlan utasításadási, irányítási, ellenőrzési jog meglétének vizsgálata alapján történhet. Amennyiben valamelyik is megállapítható, úgy a jogviszony munkaviszonyként való minősítése elkerülhetetlen. Mint ahogy a megyei bíróság már kifejtette, a jelen esetben ez az előbb felsorolt széles körű utasítási jog, rendelkezésre állási kötelezettség, ellenőrzési kötelezettség a feleknél nem állt fenn, a vállalkozók maguk határozták meg a vállalt tevékenység elvégzésének idejét, egymás között osztották be a felprees által rendelkezésre bocsátott nyomdagép használatát, illetőleg hajtogatási tevékenységüket, pedig lakásukon, maguk által meghatározott időben végezték. A megrendelő utasítási joga nem volt széleskörű, az nyilvánvalóan csak a meghatározott vállalkozási tevékenység elvégzésére irányult. Rendelkezésre állási kötelezettség sem volt megállapítható a feltárt tényállás alapján."

https://drive.google.com/file/d/1XMRHsqIr04foy-hadL9XvAlQwEVCVnqK/view?usp=sharing

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close