40 találat a(z) munkaruha cimkére

Adómentes munkaruha Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaság saját márkanevű ruházati termékek gyártatásával, kis- és nagykereskedelmével foglalkozik. A kiskereskedelmi boltjaikban a munkavégzés során megköveteli, hogy a saját márkanevű ruhát (pólót) viseljék az eladók az egységes arculat, illetve marketing céljából. Ezen ruhákat a bolti eladók csak munkahelyi használatra kapják, azok a cég készletei között szerepelnek, mosásukról a munkavállalók gondoskodnak a kihordási időben. Az szja-törvény 4. § 2(a) bekezdésének a. pontja alapján ezt a munkaruha-juttatást adómentesnek lehet minősíteni, figyelembe véve, hogy ezen ruházati termékek megjelennek az adott szezon kereskedelmi (kis-és nagykereskedelmi) kínálatában is? A termékek a saját márkanévvel vannak ellátva. Vagy csak olyan polók esetén lehetne adómentes munkaruháról beszélni, amelyeket kizárólag a bolti eladók számára gyártanak, forgalomban nem kaphatók? Köszönöm: Juhász Kati

Kamerafelvétel felhasználása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató (többek között) balesetmegelőzési célból kamerás megfigyelőrendszert üzemeltet. A kamerafelvételen észleli, hogy egy munkavállalója nem viseli az előírt munkabakancsot. Kérdés: a munkáltató felhasználhatja-e a kamerafelvételt bizonyítékként a munkavállaló fegyelmezésére? Köszönettel!

Elszámolható ruha Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több nekifutással, több irányból, más-más választ kaptunk a lenti kérdésre, ezért az Önök véleményére is kíváncsiak vagyunk, bízva, hogy Önök elvezetnek minket a jó irányba. Társaságunk ügyvezetőjének öltönye és ingje, amiket a munkatárgyalásokon vagy az irodában használ, elszámolható-e költségként a társaságban (akár mint munkaruha)? Míg egy értékesítő cég esetében az értékesítők öltözéke, mint munkaruha elszámolható, addig mi van az ügyvezető öltönyével, ingjeivel és a kapcsolódó cipőjével, neki ez ugyanúgy munkaruha. Ha el lehet számolni, akkor ezután mint béren kívüli és egyes meghatározott juttatásokra vonatkozóan kell adózni, vagy normál munkaruhaköltségként tudjuk elszámolni? Segítő válaszukat várjuk és előre is köszönjük.

Munkaruha Kérdés

Erdész és hivatásos vadász munkavállaló részére rendeletben előirt ruházatot biztosit a munkáltató. Adható ez a ruházat adómentesen? A beszerzéskor felszámitott áfa levonható-e?

Munkaruha kifizetés Kérdés

https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Munkaruha_vedoruha_ruhazati_koltsegterites__TSLCN1 Üdvözlöm, a fenti cikkhez kapcsolódóan: utolsó bekezdés "Ezen juttatás után nem kell szja-t, szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást és járulékot fizetni." Ha jó értem akkor normál hétköznapi ruházatra adott ruhapénz adóköteles, míg "dress code-os" rendezvényre adott pénz adómentes? Köszönettel PM

Munkaruha, védőruha, ruházati költségtérítés: mikor adómentes? Cikk

A munka törvénykönyve a munkavégzés során felmerülő költségek megtérítését kötelezően írja elő a munkavállalók számára, továbbá a munkavédelemről szóló törvény szerint a munkáltató köteles biztosítani minden olyan ruházatot, amelyet a munkavállaló azért visel, hogy az egészséget nem veszélyeztető mértékűre csökkentse a munkavégzésből, a munkafolyamatból, illetve a technológiából eredő kockázatokat.

Munkaruházat elszámolása az szja-törvény szerint Kérdés

Tisztelt Szakértő! Könyvelek egy nyílászáró beszerelésével foglalkozó kft.-t, ahol az ügyvezető az alkalmazottaknak (fizikai munkásoknak) bélelt overált vett munkaruházatként. Ez a munkaruházat beletartozik az szja-törvény 9.2. pontja alá és így adómentes juttatásnak minősül, vagy egyes meghatározott juttatásként kell számfejtenem Ön szerint? Köszönöm a választ. Slága Andrea Zsuzsanna

Munkabérből levont munkaruha ellenértékének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a munkavállaló 6 hónapon belül felmond, akkor cégünk a számára kiadott munkaruhának értékét levonja a béréből. Kérdésem, hogy ezután az összeg után kell-e áfát fizetni? A munkaruha értékét elszámoltuk költségként, és az áfáját levonásba helyeztük.

Levonható áfa Kérdés

Tisztelt Cím! Van egy építőipari vállalkozásunk, melyben több munkaruhát is kaptak az alkalmazottak. A vállalkozás telephelye egy családi ház, melynek a szuterén alsó szintjén került kialakításra egy konszignációs raktár is a vállalkozáshoz. A munkaruhák mosásához szeretne a cég egy mosógépet venni, mellyel kizárólag a vállalkozásban használt munkaruhákat mosná. Ez esetben elszámolható költségként, és az ehhez és a tisztításhoz szükséges mosószerek áfája levonható-e? Köszönettel

Munkaruha megbízási jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Házi beteggondozást végző egyéni vállalkozó megbízási szerződéssel alkalmaz gyógytornászt, betegápolót, elszámolható költség-e a vállalkozó részére, ha a megbízottaknak munkaruhát biztosít (például nővér köpeny, póló, nadrág...). Köszönöm a segítséget.

Munkaruha elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk kölcsönzött munkavállalókat is foglalkoztat, akiknek a munkavégzéshez cégünk biztosítja a munkavédelmi ruházatot a munka törvénykönyve és a munkavédelemről szóló jogszabályok alapján. Amennyiben a ruházat kihordási idején belül az adott munkavállaló kapcsán megszűnik a kölcsönzési jogviszony, a kölcsönbeadó cég felé a munkaruházat beszerzési értékének időarányos részét kiszámlázzuk, áfa felszámításával. A kölcsönbeadó és a kölcsönvevő írásban megállapodtak, amely alapján a kihordási időn belül le nem adott munkaruházat időarányos értékét érvényesítheti társaságunk. Kérdésem, hogy mindezt áfa felszámításával kell-e számlázni a kölcsönbeadó felé.

Munkaruházat elszámolhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Salátabokszot üzemeltető kft. dolgozóinak emblémázott pólókat, illetve – az üzlethelyiség elhelyezkedése miatt – pulóvereket vásárolt. Mivel az üzletben készítik a salátákat, önteteket, így a munkavégzés során a saját ruhájuk nagy mértékben koszolódhatna. A kérdésem az lenne, hogy a felsőruházatot adómentesen adhatja-e a kft. dolgozóinak, illetve szükséges-e munkaruházati szabályzatot készítenie az elszámoláshoz. A dolgozók hazavihetik-e a kapott pólókat, vagy a cégnek kell biztosítani azok tisztítását? Ennek adózási szempontból van-e jelentősége? Köszönjük a segítséget!

Munkaruha megtérítése kihordási időn belüli munkaviszony-megszűnés esetén Kérdés

Vállalkozásunk fémmegmunkálással foglalkozik, a gépkezelők részére cégünk munkaruhát biztosított, melynek kihordási ideje 18 hónap. A munkaruhát átadás-átvételi jegyzőkönyvön adtuk ki a munkavállalóknak, ahol szabályozásra került, hogy ha a dolgozó munkaviszonya a kihordási idő letelte előtt megszűnik, akkor időarányosan köteles a ruházatra vonatkozó költséget megtéríteni. Kérdéseink ezzel kapcsolatban: 1. Munkaszerződésben ezt kell-e szabályozni vagy elég ebben a jegyzőkönyvben? 2. A megtérítést kell-e számlázni vagy egyéb levonásként a nettó munkabérből levonható? 3. Hogyan kell könyvelni a fenti térítést?

Szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szja-témakörben a következő a kérdésem: a kft. a munkavállalóinak pamutpólót vásárolt egy irodaszereket, munkaruházati termékeket, tisztítószereket árusító cégtől. A póló munkaruházati terméknek minősul-e, vagyis beletartozik-e az Szja törvény 8. melléklet 8.24. pont munkaruházati termék fogalomba? Valamint az áfája levonható-e? Köszönöm a választ.

Munkaruhaköltség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk munkaruhaként céges logóval ellátott pólókat, nadrágokat, kabátokat ad munkavállalóinak. A logó tervezési, hímzési, illetve szitázási költsége munkaruhaköltségbe számít-e vagy külön szolgáltatási díjként kell elszámolni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close