hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkaidőkeret alkalmazása, bérezés

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd
2

A munkaerő-hiány miatt érdemes közelebbről szemügyre venni azokat a jogi megoldásokat, melyek segítségével a szűkösen rendelkezésre álló létszám a legoptimálisabban terhelhető. A lehetséges megoldási módok között a legfontosabb az egyenlőtlen munkaidő-beosztásnak egyik válfaja: a munkaidő-keret. Lássuk mit kell tudni a munkaidőkeret alkalmazásáról!

Így néz ki az általános munkarend

Alapvető szabály, hogy a munkaidő-beosztás szabályait (munkarend) a munkáltató állapítja meg. Általános munkarendről beszélünk, amikor a munkáltató a munkaidőt heti öt napra, hétfőtől péntekig osztja be. Ebben az esetben a szombat és a vasárnap minősül pihenőnapnak. Általános munkarendben is van lehetőség szombati, illetve vasárnapi munkavégzésre, amennyiben a munka törvénykönyvében foglalt feltételek teljesülnek. A szombati munkavégzésnek semmiféle akadálya nincsen, ebben az esetben a munkavállalónak a pihenőnapján elrendelt munkavégzésért az Mt. 143. § (4) bekezdése alapján 100 százalék bérpótlék jár. A pótlék mértéke 50 százalék, ha a munkáltató másik pihenőnapot biztosít. Rendkívüli munkaidő vasárnapra is beosztható, ebben az esetben ugyanakkor a rendkívüli munkavégzésért járó pótlékon felül vasárnapi pótlékot is fizetni szükséges.

Segítségre lenne szüksége munkáltatói kérdésekben?
Rendelje meg kedvezményesen a Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben című kiadványt.
Kiadványunk bemutatja, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben melyek a legkedvezőbb foglalkoztatási formák, és ötleteket ad a juttatások optimalizálásához.
Részletek >>

A munkaidőkeret rendkívüli rugalmasságot biztosít

Láttuk, hogy általános munkarendben a munkavállaló hétfőtől péntekig minden nap ugyanannyit dolgozik. Adódhat olyan helyzet a vállalkozás életében, amikor a munkafeladatok egyenlőtlenül jelentkeznek. Ilyen esetekben előfordul, hogy bizonyos időszakon keresztül a napi munkaidőt meghaladóan kell rendelkezésre állni, azt követően ugyanakkor a munkavégzés intenzitása alacsony. Ha a törvény nem ismerné a munkaidő-keret fogalmát, a munkáltatónak a többletmunkára rendkívüli munkavégzésért járó pótlékot kellene fizetni, de azon időszakokat is teljes mértékben ki kellene fizetni, amikor a munkavállaló ténylegesen nem végez munkát. Munkaidőkeret alkalmazása esetén ugyanakkor a munkáltató kiválaszthat egy időtartamot, melyen belül a munkavállaló munkaidejét a törvényi korlátok alapján egyenlőtlenül oszthatja be (szétszórja). A munkaidőkeret lényege az, hogy a munkavállaló napi munkaidejének (és a pihenőidejének) a munkaidőkeret átlagában kell kijönnie.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogyan kell megállapítani a munkaidőkeretet, továbbá hogyan kell kiszámítani a bért!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
Friderika2019

A betegszabadság munkanapokra jár a a munkáltató fizeti. A bruttó napi bér 70%-a.Évente 15 nap vehető igénybe. Ha kimerítette a 15 napot akkor kap táppénzt.

mindflux

Jó a téma. De az igazán fogós kérdések nem szerepelnek a cikkben. Pl.Havi bér esetén - ha az adott hónapra csak 5 munkanap esik (a többire meg jóval több), és az 5-ből 4 munkanap betegállománnyal telik, akkor hogy kell kiszámolni, hogy menyi bér jár? Hány nap betegszabinak számít a 4 nap a TB-nél ((az évi 15 nap keret szempontjából)?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ausztriai egyéni vállalkozó adózása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Fogorvos nyugtaadása

Bunna Erika

adótanácsadó

Osztrák magánszemély megbízási díja

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close