hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkába visszatérés gyesről, gyedről: mire kell ügyelnie a munkáltatónak?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

A munkáltató a gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadságát töltő munkavállaló helyére jogszerűen csak határozott időtartamra alkalmazhat új dolgozót, hiszen csak ebben az esetben tud eleget tenni a jövőbeni foglalkoztatási kötelezettségének. Ezt nem mindig egyszerű megoldani, ugyanakkor a szabályozás kikerülése a fizetés nélküli szabadság megszűnésekor kellemetlen perceket tud okozni, hiszen valakinek meg kell szüntetni a munkaviszonyát, jogszerű felmondási okra hivatkozással. Ugyanakkor a távollét tartama alatt a munkáltató szervezetében is számos változás következhet be. Felhalmozódott szabadság kiadása, bérfejlesztés, felmondási tilalom és korlátozás – mi mindenre kell ügyelni?

A fizetés nélküli szabadság megszűnése

Ha a gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadságot igénybe vevő munkavállaló még a gyermek harmadik életévének betöltését megelőzően úgy dönt, hogy munkába kíván állni, abban az esetben a fizetés nélküli szabadság az általa megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozata közlésétől számított 30. napon szűnik meg. Minimálisan ennyivel előtte kell tehát jelezni, ha a dolgozó munkába kíván állni, mivel a törvény a munkaadó számára is lehetővé teszi a felkészülést.

Ha a gyermek a harmadik életévét betöltötte, abban az esetben nincs bejelentési kötelezettsége a munkavállalónak, hiszen a fizetés nélküli szabadság a felek akaratától függetlenül megszűnik, melyre a munkáltatónak is számítania kell. Ugyanakkor alapvető elvárás, hogy a felek előzetesen egyeztessenek a továbbiakról, ennek keretében a munkáltató tájékoztassa a dolgozót arról, hogy mikor kívánja kiadni a felhalmozódott szabadságnapokat. Erre a fizetés nélküli szabadság megszüntetését, megszűnését követő 60 napon belül sort kell keríteni. Lényeges, hogy a szabadságot természetben kell kiadni a munkavállaló részére, pénzben megváltani kizárólag akkor lehet, ha a munkaviszony megszűnik.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a bérfejlesztés, a foglalkoztatási korlátozásokra, a részmunkaidőre, valamint a felmondásra vonatkozó munkajogi szabályokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Dolgozó gyermekeinek adott ajándékutalvány

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Rendezvényen adott utalvány adózása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Amerikából származó osztalékjövedelem bevallása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs