hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkába visszatérés gyesről, gyedről: mire kell ügyelnie a munkáltatónak?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

A munkáltató a gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadságát töltő munkavállaló helyére jogszerűen csak határozott időtartamra alkalmazhat új dolgozót, hiszen csak ebben az esetben tud eleget tenni a jövőbeni foglalkoztatási kötelezettségének. Ezt nem mindig egyszerű megoldani, ugyanakkor a szabályozás kikerülése a fizetés nélküli szabadság megszűnésekor kellemetlen perceket tud okozni, hiszen valakinek meg kell szüntetni a munkaviszonyát, jogszerű felmondási okra hivatkozással. Ugyanakkor a távollét tartama alatt a munkáltató szervezetében is számos változás következhet be. Felhalmozódott szabadság kiadása, bérfejlesztés, felmondási tilalom és korlátozás – mi mindenre kell ügyelni?

A fizetés nélküli szabadság megszűnése

Ha a gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadságot igénybe vevő munkavállaló még a gyermek harmadik életévének betöltését megelőzően úgy dönt, hogy munkába kíván állni, abban az esetben a fizetés nélküli szabadság az általa megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozata közlésétől számított 30. napon szűnik meg. Minimálisan ennyivel előtte kell tehát jelezni, ha a dolgozó munkába kíván állni, mivel a törvény a munkaadó számára is lehetővé teszi a felkészülést.

Ha a gyermek a harmadik életévét betöltötte, abban az esetben nincs bejelentési kötelezettsége a munkavállalónak, hiszen a fizetés nélküli szabadság a felek akaratától függetlenül megszűnik, melyre a munkáltatónak is számítania kell. Ugyanakkor alapvető elvárás, hogy a felek előzetesen egyeztessenek a továbbiakról, ennek keretében a munkáltató tájékoztassa a dolgozót arról, hogy mikor kívánja kiadni a felhalmozódott szabadságnapokat. Erre a fizetés nélküli szabadság megszüntetését, megszűnését követő 60 napon belül sort kell keríteni. Lényeges, hogy a szabadságot természetben kell kiadni a munkavállaló részére, pénzben megváltani kizárólag akkor lehet, ha a munkaviszony megszűnik.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a bérfejlesztés, a foglalkoztatási korlátozásokra, a részmunkaidőre, valamint a felmondásra vonatkozó munkajogi szabályokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Készenlét pótlékai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Dolgozóknak biztosított vérvétel

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close