hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Veszélyes a bejelentés nélküli foglalkoztatás – van más megoldás is

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A be nem jelentett foglalkoztatás a munkaügyi ellenőrzés adatai alapján vezető jogsértésnek számít, mely ráadásul sok esetben a felek akarategységén alapul. A munkáltató szeretne megmenekülni az adminisztrációs, valamint közteherviselési kötelezettségei alól, a munkavállaló pedig abban reménykedik, hogy „feketén” magasabb munkabért vihet haza, mint bejelentett foglalkoztatásban.

Nem szükséges azonban rendkívüli csillagállás ahhoz, hogy kiderüljön a felek tévedése, elegendő hozzá például egy munkabaleset. Ez pedig sajnos bármikor előfordulhat. Ezt követően a munkavállaló gyorsan ráébred, hogy a keresetkiesése nem kerül kompenzálásra. Baleseti táppénz ugyanis csupán annak jár, aki a biztosítása fennállása alatt, vagy a biztosítása megszűnését követő legkésőbb harmadik napon, üzemi baleset következtében válik keresőképtelenné. A munkáltató pedig munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzésekkel, bírsággal és esetleges munkavállalói igényekkel (sőt akár büntetőeljárással) találja szembe magát. Tekintettel arra, hogy a felek a foglalkoztatásnak számos, adminisztratív és közteherviselés szempontjából is kedvező formáját választhatják, nem érdemes kockáztatni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen jogviszonyokkal úszhatja meg olcsóbban a foglalkoztatást!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A HVG Munkajog 2017 konferenciáján első kézből tudhat meg mindent a legfrissebb változásokról, dr. Pál Lajos tolmácsolásában! A részletekért kattintson.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elbirtoklás: illeték

Surányi Imréné

okleveles közgazda

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X