hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikulások és más alkalmi munkavállalók: amit szabad, és amit nem

  • Dr. Hajdu-Dudás Mária
2

Karácsony közeledtével egyre több Mikulással találkozunk, a sétálóutcákon megjelennek a finom ételeket, ajándékokat kínáló eladók, és lassan felbukkannak a fenyőfaárusok is. Cikkünk ehhez kapcsolódóan az egyszerűsített módon létesíthető munkaviszonyról szól.

Egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony mezőgazdasági, továbbá turisztikai idénymunkára vagy alkalmi munkára. Ezek lényege, hogy rövid tartamú, akár 1-2 napos munkaviszony is létrehozható egyszerű adminisztrációs kötelezettség, kedvező mértékű közteherviselési és rugalmas munkajogi szabályok betartása mellett.

A jelen esetben szóba jöhető turisztikai idénymunka a kereskedelemről szóló törvényben meghatározott kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál végzett idénymunka, feltéve, hogy azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a 120 napot.

Az alkalmi munka a munkáltató és a munkavállaló között összesen legfeljebb 5 egymást követő naptári napig, és egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb 15 naptári napig, és egy naptári éven belül összesen legfeljebb 90 naptári napig létesített, határozott időre szóló munkaviszony.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja: milyen létszámkorlátokat kell betartani az egyszerűsített foglalkoztatásnál, mik a bejelentés, a szerződéskötés szabályai, mennyi a kötelező díjazás!
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
dudas.dr

Tisztelt Kérdező,

az Mt. célja, hogy a pótlékra való jogosultságot azon munkavállalók részére biztosítsa, akik a munkáltatói munkaszervezés következtében végeznek munkát vasárnap (rendes munkaidőben). Ebből következően azok a munkavállalók, akiket a munkáltató olyan tevékenység keretében foglalkoztat, amely esetében a vasárnapi munkavégzés a körülményekből, a munkakör sajátosságából szinte magától értetődően következik, nem jogosultak pótlékra (kollektív szerződés vagy a felek megállapodása alapján ez a pótlék a lent meghatározott munkavállalókon kívül más munkavállalók részére is megállapítható).

Vasárnapi munkavégzés esetén 50% bérpótlék (vasárnapi pótlék) jár, ha a munkavállaló a rendes munkaidőben történő munkavégzésre kizárólag a Munka törvénykönyve 101. § (1) bekezdés d), e) vagy i) pontban meghatározott feltételek alapján kötelezhető: azaz több műszakos tevékenység keretében, készenléti jellegű munkakörben, a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatott munkavállaló.

E definícióban a lényeges a „kizárólag” feltétel. Azaz, ha bármely más eset alapján rendelhető el a vasárnapi munkavégzés (ami egyszerűsített foglalkoztatás esetén nem is korlátozott), a munkáltató nem köteles a vasárnapi pótlék megfizetésére.
Üdvözlettel: Hajdu-Dudás Mária

Mari0422

Abban az esetben, ha az alkalmi munkavállaló hétvégén végez csak munkát, tehát foglalkoztatása csak szombati és vasárnapi napokon történik, akkor is kell vasárnapi pótlékot számolni?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyereményjáték szervezése üzletszerűen

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Termékexport de EU-ba történő szállítás

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close