Lengyel bányásztiltakozás: megegyezés született a bérekről

  • adozona.hu

Megegyeztek a bérkövetelések miatt tiltakozó bányászszakszervezetek a legnagyobb lengyel szénkitermelő cég, a PGG vezetésével – közölte pénteken a lengyel sajtó.

A bányászok decemberben egynapos, legutóbb pedig a múlt héten kétnapos, az erőművekbe irányuló szénszállítást akadályozó tiltakozási akciót tartottak, követelve a hétvégi műszakokért járó pótlékok kifizetését, valamint az átlagfizetések emelését. Kifogásolták, hogy a PGG nem hajlandó bővíteni a bérkeretet, miközben ők több hónapja túlóráznak az Európában fennálló energiaválság miatt. A következő, határozatlan idejű tiltakozást hétfőre tervezték.
    
A pénteki megállapodás értelmében a PGG márciusban egyszeri, átlagban 1500 zlotyt (117,3 ezer forint) érő pótlékokat fizet ki, az átlagfizetéseket pedig bruttó 8200 zlotyra (641,2 ezer forint) emeli a jelenlegi 7900 zlotyról (617,7 ezer forint).
    
A PGG és a szakszervezetek közötti megállapodást megelőzően a bányászok csütörtökön Varsóban a lengyel kincstárügyi miniszterhelyettessel, Piotr Pyzikkel tárgyaltak, a két fél ezt követően bizakodóan nyilatkozott a megegyezés esélyeiről.
    
Egyúttal a legnagyobb lengyel szakszervezet, a Szolidaritás bányásztagozatának elnöke, Boguslaw Hutek pénteken aláhúzta, hogy a PGG-vel folytatott vita befejezésétől függetlenül a bányászok továbbra is szorgalmazzák a tavaly májusban a kormánnyal kötött, a lengyelországi bányászat átalakításáról szóló egyezmény betartását.
    
A bányászok a többi között attól tartanak, hogy a kormány meggyorsítja a kőszénbányák bezárásának folyamatát, melynek határidejét az említett egyezményben 2049 végére tűzték ki.
    
Jacek Sasin kormányfő-helyettes, kincstárügyi miniszter csütörtökön cáfolta, hogy tárcája a bányászat átalakítását felgyorsító terveket készítene.
    
Lengyelország a kormány tervei szerint 2040-re a jelenlegi 70 százalékról 11 százalékra csökkenti a szénalapú áramtermelés arányát. Sasin kedden óriási kihívásnak nevezte ezt a tervet.
    
A Fit for 55 nevű, új uniós klímacsomagról pedig aznap kijelentette: ez a lengyel háztartások számára elviselhetetlenül nehéz terhet jelentene. A csomag költségei Lengyelország esetében akár 2,4 ezer milliárd zlotyt (189,3 ezer milliárd forint) tehetnének ki 2030-ig.
    
Szerdai parlamenti fellépésében Sasin kijelentette: Varsó "mindent megtesz azért, hogy a Fit for 55 soha ne lépjen életbe". Az "átlagember számára károsnak" nevezte a csomagot pénteken Piotr Müller lengyel kormányszóvivő is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyes mellett egyéni vállalkozó

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs