hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ledolgozott munkaidő: mikor, hogyan számoljuk?

  • Adózóna
1

Hogyan kell elszámolni havibéres dolgozó munkaóráit, ha nem ugyanaz szerepel a bérelszámolási lapon és a jelenléti íven? Olvasói kérdésre Viszló László, az Adózóna munkajogi szakértője válaszol.

Az irodai dolgozók nálunk havibéresek, heti 40 órát dolgoznak hétfőtől csütörtökig 8,5 és pénteken 6, így minden héten kijön a 40 óra a bérelszámolási papíron. Amenyiben 2012. január hónapot nézzük, akkor 22 munkanap volt. Ez 176 óra (a bérelszámolási lapon a munkanapot és az órát is tartalmazza) a jelenléti ív alapján viszont 177 órát jelent. Mindez nem okoz problémát ellenőrzéskor? Arról mi nem tehetünk, hogy a hónap hétközben zárul, nekünk a heti 40 óra megvan, nem teljes héttel zárult a hónap? Ezt elfogadja a felügyelet? Mi történik abban az esetben, ha ugyanez a munkaidőbeosztás, csak a havibéres munkaidőkeretes is? Amennyiben januárban emiatt 1 óra, februárban, márciusban és áprilisban is, ha kijön az 1 és félóra közti eltérés, akkor azt a negyedik hónap végén ki kéne fizetni?

Az adott hónapban változhat a ledolgozott munkaidő órákban kifejezett száma tekintettel az adott hónapra eső munkanapok számának esetleges eltérésére (22 vagy 21 munkanap például). Ez azonban nem érinti a havi béres munkáltatók számára kifizetendő munkabér összegét, ennek meg kell egyeznie a munkaszerződésben meghatározott összeggel.

HVG-Nexon Munkajog konferencia!
Most 20 százalék kedvezmény Adózóna-elfizetőknek! Részletek és jelentkezés itt!

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Közmunka

Ledolgozott munkaidő tekintetében érdekelne,hogy közmunka keretén belül foglalkoztatottakra milyen szabályok vonatkoznak?Van e megkülönböztetés a Munka Törvénykönyve által? A munkábajárás költségtéritésére vonatkozóan közmunka keretén belül a 9Ft/km-es ktg.térités valóban nem alkalmazható-e,abban az esetben sem,ha tömegközlekedési eszközzel nem tudom megoldani a bejárást?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiskereskedelmiadó-előleg bevallása

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Szabadság igazolt nem fizetett távollétkor

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szóbeli szerződéskötés

dr. Nagy András Zoltán

ügyvéd

Dr. Nagy András Zoltán Ügyvédi Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close