hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közérdekű munkával is kiválthatnák a pénzbüntetést a fiatalkorúak

  • MTI

A pénzbüntetés kiváltására szolgáló intézkedés bevezetéséhez, módosítani kellene a Btk.-t.

A parlament alkotmányügyi bizottsága lehetővé tenné, hogy közérdekű munkára is átválthassák a 16 éven felüli fiatalkorúakra kiszabott, behajthatatlan pénzbüntetéseket. A testület a büntető törvénykönyvön (Btk.) változtatna. A gyermekbarát igazságszolgáltatáshoz kapcsolódó törvénymódosításhoz kedden benyújtott javaslatban ezt úgy indokolták, hogy a fiatalkorúakra kiszabott közérdekű munka nevelő hatású.

Jelenleg a Btk. úgy szól, hogy fiatalkorúra akkor lehet kiszabni pénzbüntetést, ha önálló keresete vagy megfelelő vagyona van. A behajthatatlan pénzbüntetést szabadságvesztésre kell átváltani. Az alkotmányügyi bizottság viszont azt is lehetővé tenné, hogy a behajthatatlan pénzbüntetést közérdekű munkára váltsák át a 16 éven felüli fiatalkorúaknál. A közérdekű munkát úgy kellene megállapítani, hogy egy napi pénzbüntetésnek egy napi közérdekű munka feleljen meg .Ha a fiatalkorú a munkakötelezettségnek önként nem tesz eleget, a közérdekű munkát vagy annak hátralévő részét szabadságvesztésre kellene változtatni, méghozzá úgy, hogy hat óra közérdekű munka egy napi szabadságvesztéssel legyen egyenlő.

A magyar büntetőjogba először az 1950. évi törvény hozta be a javító-nevelő munkát. Akkor alkalmazták, ha a büntetés célja szabadságelvonás nélkül is elérhetőnek látszott. Az intézkedés egy hónaptól két évig tartott, és az elítélt csökkentett munkadíjban részesült. Kiszabni csak állami vállalatnál vagy állami gazdaságnál munkaviszonyban lévő személyekkel szemben lehetett. Hat évvel később a Btk. a főbüntetések között helyezte el a javító-nevelő munkát, alternatív büntetésként alkalmazták, és a büntetés enyhítése kapcsán is bevett szokás volt. Legrövidebb tartama 3 hónap, leghosszabb tartama 2 év volt – írta a Wikipedia. 1971-től speciális munkatelepre vezényelték volna az erre ítélt személyeket, ám ez a gyakorlatban sosem érvényesült. A munkabüntetés egyre inkább teret vesztett, majd 1993-ban megszűnt az úgynevezett javító-nevelő munka, helyette a közérdekű munka került bele a Btk.-ba. A megszűnés oka az volt, hogy nem vált általánosan alkalmazottá, és nem teljesült az az elvárás sem, hogy a munkahelyi kollektíva pozitív, javító hatása miatt „megjavul” az elkövető. A bíróságok inkább a pénzbüntetést erőltették, a bűnös rendes munkabéréből vonták le a megállapított összeget.

Mi az a közérdekű munka?

A közérdekű munkára ítélt személy köteles a bíróság ítéletében meghatározott munkát végezni. Az elítélt személyi szabadsága egyébként nem korlátozható – áll a jelenleg hatályos törvényben. Csak olyan munkát lehet büntetésként kiszabni, amit a képzettsége és a fizikai állapota alapján képes elvégezni.

A közérdekű munkát az elítélt hetenként legalább egy napon, a heti pihenőnapon vagy a szabadidejében díjazás nélkül végzi. A munka tartamát órákban kell meghatározni: legkisebb mértéke 42, legnagyobb mértéke 300 óra. Ha a bűnös a munkakötelezettségének önként nem tesz eleget, akkor becsukhatják.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bértámogatás – családi kedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Alapítvány által szervezett tábor

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Webhosting számla

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close