hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Pótlékok készenlétre

  • adozona.hu

Hétvégi készenlét esetén milyen bérpótlékokat kell fizetni a dolgozónak? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "1. Cégünk kegyeleti készenlétet lát el, munkaidőn kívül két fő áll folyamatosan készenlétben. Az Mt. 20 százalékos készenléti bérpótlékot ír elő. Ezt a 20 százalékot kell hétvégére is alkalmazni, vagy arra még rájön a pihenőnapi pótlék is? 2. Amennyiben készenlét alatt elhunyt beszállítására kerül sor, azt túlóraként számoljuk el a munkavállalóinknak, hétköznap 50 százalékos, hétvégén 100 százalékos bérpótlékkal. Erre éjjel 22-06 között még 15 százalék éjszakai pótlék is jön? Egy beszállítás kb. 2 órát vesz igénybe."

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Ahogyan arra ön is utalt, készenlét idejére a munkavállalót alapbére 20 százaléka illeti meg, kivéve, ha tényleges munkavégzésre is sor kerül. Ez ugyanis már munkaidő-beosztástól eltérő rendkívüli munkaidőnek minősül, amelyre az alapbérén túl 50 százalék bérpótlék illeti meg a dolgozót.

A szombati napon történő munkavégzésért külön bérpótlék nem jár, a vasárnap megítélése pedig a munkakör, illetve a munkáltató jellegétől függ.

Az Mt. 101. és 140. § rendelkezései alapján a törvény a vasárnapi pótlékra való jogosultságot azon munkavállalók részére biztosítja, akik a munkáltatói munkaszervezés következtében végeznek munkát vasárnap rendes munkaidőben. Ebből következően azok a munkavállalók, akiket a munkáltató olyan tevékenység keretében foglalkoztat, amelynél a vasárnapi munkavégzés a körülményekből, a munkakör sajátosságából szinte magától értetődően következik, nem jogosultak pótlékra (kollektív szerződés vagy a felek megállapodása alapján ez a pótlék a lent meghatározott munkavállalókon kívül más munkavállalók részére is megállapítható).

Vasárnapi munkavégzés esetén 50 százalékos vasárnapi pótlék jár, ha a rendes munkaidőben történő munkavégzésre kizárólag több műszakos tevékenység keretében, készenléti jellegű munkakörben kerül sor, továbbá a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatott munkavállaló részére.

Azaz, ha bármely más eset alapján vasárnapi munkavégzés rendelhető el, a munkáltató nem köteles a vasárnapi pótlék megfizetésére. Ez a kérdés szerinti esetben is ekként van, tehát ettől függ, hogy külön kell-e vasárnapi pótlékot fizetni a készenlét alatti munkavégzés tartamára, a rendkívüli munkavégzésért járó bérpótlékon túlmenően (külön a 20 százalék bérpótlékra ilyenkor már nem jogosult a dolgozó, hiszen ez akkor jár, ha nem történik munkavégzés, csak rendelkezésre áll).

Éjszakai munkavégzés esetén jár a további 15 százalék bérpótlék is.

Az Mt. 110. § (6) bekezdése szerint a rendelkezésre állás tartamát legalább egy héttel korábban, egy hónapra előre közölni kell. Ettől a munkáltató – a 97. § (5) bekezdésében foglaltak szerint – eltérhet. Ebből álláspontom szerint az következik, hogy ha hétvégére rendel el készenlétet a munkáltató e szabályt betartva, és munkavégzésre kerül sor, elegendő a rendkívüli munkaidőre megfizetni az 50 százalék bérpótlékot, és ezen túlmenően a vasárnapi pótlék merülhet fel a fentiek szerint (továbbá természetesen munkaszüneti napra járó pótlék, illetve éjszakai bérpótlék).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldre költözött személy magyarországi adózása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Osztalékfizetés és szocho

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ügyvédi iroda

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close