hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szerelem a munkahelyen

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A dolgozó feladata a munkáltató által előírt helyen és időben, munkára képes állapotban való megjelenés, köteles továbbá a munkaidő alatt munkavégzés céljából, munkára képes állapotban a munkáltató rendelkezésére állni. Mi történik, ha Ámor akként dönt, hogy az álmodozó romantikus dolgozót nem hagyja a munkájára koncentrálni? A mindent elsöprő szerelem útjába állhat-e a munkáltató? Előírhatja-e a céges szabályzat, hogy „házinyúlra nem lövünk”?

Az Alaptörvény biztosítja a magánélethez fűződő jogot, mely a munkahelyen is megilleti a munkavállalókat. Ebből következően jogszerűen létesíthetnek párkapcsolatot kollégáikkal, ezt a munkáltató semmiféle belső szabályzattal nem tilthatja meg.

Egy magánéleti kapcsolatból még nem következik a visszaélés veszélye, és automatikusan nem feltételezhető, hogy a két dolgozó nyerészkedni akarna ebből a helyzetből. Önmagában a szerelmi szál ellenére még tudnak egymáshoz pártatlanul viszonyulni a munkahelyen.

Azonban nem minden munkáltató gondolja így. Történt ugyanis, hogy egy féltékeny ügyvezető a mérnökként dolgozó fiatalember és a csinos személyi asszisztens kapcsolatának megakadályozása érdekében összeférhetetlenségi szabályt alkotott. Ebben kifejezetten megtiltotta a cégen belüli kapcsolatokat.

A fiatal párt az írott szó sem állította meg, igaz, annak jogszerűsége megítélése érdekében előzetesen szakemberhez fordultak. A munkáltató azonban nem állt meg ennyinél. A mérnököt emellett rendszeresen túlmunkára kötelezte hétvégente is azon kicsinyes céltól vezérelve, hogy ne juthasson ideje udvarlásra.

A történet végére a munkáltatói jogkör gyakorlója az év első hét hónapjában már kimerítette a 250 óra rendkívüli munkavégzés keretét és kihasználta a munkaszerződéstől eltérő munkahelyen történő munkavégzés 44 beosztás szerinti munkanapját is. Mégis csalódnia kellett, mert a pár hamarosan bejelentette, hogy frigyre lépnek, mellesleg mindketten felmondanak.

A tanulság, hogy a magánélethez való jogunk a munkaviszonyban sem korlátozható, ráadásul a szerelem minden akadályt legyőz.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a témában irányadó további szabályokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlaadat-szolgáltatás alóli mentesség

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfatörvény 257/F § – kijavítási kérelem

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close