hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szerelem a munkahelyen

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A dolgozó feladata a munkáltató által előírt helyen és időben, munkára képes állapotban való megjelenés, köteles továbbá a munkaidő alatt munkavégzés céljából, munkára képes állapotban a munkáltató rendelkezésére állni. Mi történik, ha Ámor akként dönt, hogy az álmodozó romantikus dolgozót nem hagyja a munkájára koncentrálni? A mindent elsöprő szerelem útjába állhat-e a munkáltató? Előírhatja-e a céges szabályzat, hogy „házinyúlra nem lövünk”?

Az Alaptörvény biztosítja a magánélethez fűződő jogot, mely a munkahelyen is megilleti a munkavállalókat. Ebből következően jogszerűen létesíthetnek párkapcsolatot kollégáikkal, ezt a munkáltató semmiféle belső szabályzattal nem tilthatja meg.

Egy magánéleti kapcsolatból még nem következik a visszaélés veszélye, és automatikusan nem feltételezhető, hogy a két dolgozó nyerészkedni akarna ebből a helyzetből. Önmagában a szerelmi szál ellenére még tudnak egymáshoz pártatlanul viszonyulni a munkahelyen.

Azonban nem minden munkáltató gondolja így. Történt ugyanis, hogy egy féltékeny ügyvezető a mérnökként dolgozó fiatalember és a csinos személyi asszisztens kapcsolatának megakadályozása érdekében összeférhetetlenségi szabályt alkotott. Ebben kifejezetten megtiltotta a cégen belüli kapcsolatokat.

A fiatal párt az írott szó sem állította meg, igaz, annak jogszerűsége megítélése érdekében előzetesen szakemberhez fordultak. A munkáltató azonban nem állt meg ennyinél. A mérnököt emellett rendszeresen túlmunkára kötelezte hétvégente is azon kicsinyes céltól vezérelve, hogy ne juthasson ideje udvarlásra.

A történet végére a munkáltatói jogkör gyakorlója az év első hét hónapjában már kimerítette a 250 óra rendkívüli munkavégzés keretét és kihasználta a munkaszerződéstől eltérő munkahelyen történő munkavégzés 44 beosztás szerinti munkanapját is. Mégis csalódnia kellett, mert a pár hamarosan bejelentette, hogy frigyre lépnek, mellesleg mindketten felmondanak.

A tanulság, hogy a magánélethez való jogunk a munkaviszonyban sem korlátozható, ráadásul a szerelem minden akadályt legyőz.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a témában irányadó további szabályokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Járulékos költségek továbbszámlázása, juttatás adói

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Vízterhelési díj

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Kulturális szolgáltatás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X