hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

7 kérdés, 7 válasz: erre ügyeljen szabadság kiadásakor!

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A közeledő nyárra tekintettel egyre több munkáltató készít szabadságolási tervet. A szabadság kiadása során számos érdekes kérdés merülhet fel. Próbaidő alatt, illetve a felmondási idő tartamára kiadható? Mi a teendő a munkáltató leállása esetén? A részmunkaidőben foglalkoztatott, illetve a nyugdíjas munkavállalónak hogyan alakul a szabadsága? Milyen feltételek mellett szakítható meg a már megkezdett szabadság?

A munkavállaló nyáron szeretne szabadságra menni, azonban a próbaideje augusztusban jár le. Számíthat-e szabadságra?

A munka törvénykönbyve (Mt.) szerint a munkáltató évente 7 munkanap szabadságot legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. E szabály azonban nem vonatkozik a munkaviszony első három hónapjára, akár van, akár nincs próbaidő kikötve. Mivel a próbaidő a munkaviszony része, a munkaszerződésben az ebben történő megállapodás nem befolyásolja a munkaviszony tartamát, az abból származó jogokat és kötelezettségeket. Próbaidő alatt tehát kérhet szabadságot a munkavállaló, de még, ha szabályszerűen, 15 nappal korábban is jelzi az igényét, akkor sem köteles azt kiadni részére a munkáltató.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből egyebek mellett megtudhatja, megteheti-e a munkáltató, hogy nyáron egyáltalán nem engedi szabadságra menni a munkavállalót?

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Másodállású egyéni vállalkozó adója és járulékai

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Katás egyéni vállalkozó gyeden

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close