hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egészségügyi alkalmatlanság miatt így szüntethető meg a munkaviszony

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Keresőképtelenné valamennyien válhatunk, ennek fő szezonja a téli időszak. Ebben a kritikus helyzetben mind a munkavállalót, mind pedig a munkáltatót kölcsönösen jogok és kötelezettséget illetik, illetve terhelik (például: tájékoztatás, munkavégzés alóli mentesülés stb.). Sajnálatos módon azonban előállhat az a helyzet is, amikor a munkavállaló az adott munkakör betöltésére alkalmatlanná is válik.

Egészségügyi alkalmatlansággal összefüggésben felmerül a kérdés, hogy a dolgozó munkaviszonya megszüntethető-e, ha igen, akkor mikor, milyen formában, illetve munkaviszony megszüntetés esetén milyen juttatások illetik meg.

Egészségügyi alkalmatlanság

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) szabályai szerint a munkáltató a felmondását indokolni köteles. Az indoklás azt a célt szolgálja, hogy a munkavállaló számára egyértelművé tegye, hogy a munkájára mely okból nincsen szükség (Mfv.I.10.440/2015/4.). A munkaviszony pedig kizárólag a törvényben meghatározott indokokkal szüntethető meg.

A felmondás indoka az Mt. 66. § (2) bekezdése szerint a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása, képessége, illetve a munkáltató működésével összefüggő ok lehetnek.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy a munkavállaló egészségügyi alkalmaztlansága esetén hogyan lehetséges felmondás!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Svájci magánszemély számára számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Adómentes használtautó-értékesítés

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close