hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Családtag, haver segítene otthon, a cégben? Mutatjuk, hogyan lehet

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Amikor az üzlet tulajdonosa kiugrik 1-2 órára elintézni az ügyes-bajos dolgait, ráhagyhatja-e a fiára a boltot, vagy addig be kell zárnia? Segíthet-e szívességből egy barát több napon át szüretelni? Jogszerű-e, ha az ismerősöm nem munkaviszony keretében, de segédkezik a házam alapozási munkáiban tűzifáért cserébe? Hogyan lehet családtagot foglalkoztatni? Mikor beszélünk munkaviszonyról, mikor létesíthető megbízási jogviszony?

A legizgalmasabb hétköznapi munkaügyi kérdések egyike, hogy családtag vagy akár egy barát, ismerős hogyan segíthet be otthon vagy a vállalkozásban jogszerű formában. Ennek azért van jelentősége, mert a munka törvénykönyve (Mt.) nem tesz különbséget hozzátartozói, rokoni kapcsolat között, a rendelkezéseit ettől függetlenül is be kell tartani, ezt pedig a munkaügyi felügyelet ellenőrzi.

Szívességi munka

A legegyszerűbb eset, amikor a segítségre munkabér és mindenféle egyéb ellenszolgáltatás nélkül kerül sor, önkéntesen. Amennyiben a munkavégzésre csak alkalomszerűen kerül sor, szívességi vagy kaláka munkáról beszélünk, ahol a munkavégzés alapja nem egy visszterhes szerződéses kötelem, hanem jó baráti vagy családi kötelék. (Eredete Erdélybe vezethető vissza, a kaláka szó ugyanis közös munkát jelentett, amikor az emberek ellenszolgáltatás nélkül, egymás megsegítésére dolgoztak. Ilyen volt a fonó, az építkezés vagy a terménybehordás.)

Ha azonban a munkavégzésre rendszeresen vagy díjazásért cserébe kerül sor, már munkaviszonyról beszélünk, annak minden tartalmával, előírásaival együtt, beleértve a járulékfizetési kötelezettséget is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben tovább részletezzük a szívességi munka ismérveit, valamint a munkaviszonyra, illetve a megbízási jogviszonyra vonatkozó kitételeket.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térítésmentesen kapott termék

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Átalányadózás év közbeni kezdéssel

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close