hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikor kötelező módosítani a munkaszerződést és mikor nem?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A minimálbér és a garantált bérminimum összege jogszabály rendelkezése folytán 2017. január 1-jétől növekedett. Kérdésként merülhet fel, hogy ezen változások miatt kell-e módosítani a munkaszerződést.

A munkaszerződés csak a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezésével módosítható. Bizonyos esetekben a munkáltató a munkavállaló kérelmére köteles hozzájárulni a módosításhoz, a törvény azt is előírja, hogy a munkáltató mikor köteles ajánlatot tenni a módosításra, és végül vannak olyan esetek, amikor a munkaszerződés módosítása kizárt.

Módosítási ajánlatot mindkét fél tehet, azonban annak elutasítása nem szolgálhat felmondási indokként, elfogadott módosítás hiányában a munkaszerződés változatlan tartalommal marad fenn.

Az előfordulhat, hogy a munkáltató nem tudja az eredeti munkaszerződésnek megfelelő feltételek mellett foglalkoztatni a munkavállalót, és a felmondás közlése előtt egy módosítási ajánlattal (pl. munkakör, munkahely) igyekszik elkerülni a jogviszony megszüntetését, azonban ebben az esetben sem képezheti a felmondás indokát a módosítási ajánlat elutasítása.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, kell-e módosítani a munkaszerződést béremelés esetén, illetve, hogy melyek azok az esetek, amikor a munkáltatónak ajánlatot kell tennie a munkaszerződés módosítására!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlanvásárlás illetékalapja

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Katás vállalkozó munkaviszony mellett

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close