Így kell helyesen beosztani a munkaidőt

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A munkaidő beosztása a munkáltató alapvető joga és kötelezettsége. A munkáltatót a munkaidő beosztásával összefüggésben többféle jog illeti meg és kötelezettség terheli, a szabályok nem ismeretének következményei lehetnek.

Általában a munkáltató osztja be a munkaidőt

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 96. paragrafusa deklarálja, hogy a munkaidőbeosztás szabályait a munkáltató jogosult és köteles megállapítani. Ezzel összefüggésben két körülményt kell szem előtt tartania: a méltányos mérlegelés lehetőségét, illetve az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit. Előbbi azt jelenti, hogy a munkaidőbeosztás meghatározása a munkavállaló személyes körülményeire tekintettel nem járhat aránytalan sérelemmel. Ilyen sérelem lehet például kiskorú gyermekről, idős szülőkről való gondoskodás vagy például a munkavállaló egészségi állapota (például éjszakai munkavégzés).

A munkaidő beosztása nem veszélyeztetheti az egészséget, illetve a munkavégzés biztonságát. Ilyen veszélyeztetésre lehet példa az, amikor a munkavállaló vegyi üzemben folyamatosan 12 órás műszakban dolgozik. További példa lehet a fizikai munkát végző munkavállaló rendkívüli munkavégzéssel történő túlzott terhelése. Ilyen esetekben a munkáltató az okozott kárért (például baleset, egészségkárosodás) is felelősséggel tartozik.

A munkaidő kétféleképpen osztható be: általános munkarendben vagy úgynevezett egyenlőtlen munkaidőbeosztással. Általános munkarendben a munkavállaló hétfőtől péntekig dolgozik, egyenletes munkaidőterheléssel. Egyenlőtlen munkaidőbeosztás esetében (munkaidőkeret) ugyanakkor a munkaidőt egy meghatározott, hosszabb időszak alatt osztja be a munkáltató, akképpen, hogy az összmunkaidő átlagának kell a napi munkaidőt kiadnia.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből egyebek mellett azt is megtudhatja, mi történik abban az esetben, ha a munkavállaló számára nem osztott be elegendő munkaidőt a munkáltató, és milyen szabályok vonatkoznak a készenléti munkakörökre.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Könyvelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Számlakiállítás több vevő esetén

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Karbantartás, felújítás, beruházás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X