hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fontos tudnivalók a szabadság, betegszabadság órásításáról – példákkal

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő

A munka törvénykönyve lehetőséget biztosít a szabadság órásítására, mely számos félreértés forrása.

Az órásítás a nyilvántartásra vonatkozik

A munka törvénykönyve (Mt.) 124. paragrafusa szerint a szabadságot a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni. Emiatt nem lehetséges az, hogy a munkavállaló csupán fél munkanapot töltsön szabadságon.

Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a szabadság kiadása során a hét minden napja munkanapnak számít, kivéve a munkaidő-beosztás szerinti heti pihenőnapot és a munkaszüneti napot. Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a szabadság az adott naptári évben úgy is kiadható, hogy a munkavállaló a munkaidő-beosztással azonos tartamra mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettsége alól. Látható tehát, hogy az órásítás a szabadság nyilvántartására vonatkozik csupán.

Kapcsolódó cikkünk:
Betegszabadság és táppénz számítása egyenlőtlen munkaidő-beosztású dolgozónál

Így kell órásítani a munkavállaló szabadságát

A munkavállalót megillető szabadság mértékének számítása egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén úgy történik, hogy a munkavállalót megillető szabadság munkanapokban meghatározott mértékét szorozni kell a munkavállaló munkaszerződése szerinti napi munkaidő mértékével. Ha például a munkavállalót 20 nap alapszabadság és 6 munkanap pótszabadság illeti meg, és napi 8 órás munkaviszonyban foglalkoztatják, abban az esetben a szabadságának órásított mértéke 26x8 óra. Ha viszont hosszabb teljes napi munkaidőben (például 12 órában) dolgozik a munkavállaló, abban az esetben 26x12 óra szabadsággal rendelkezik.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben ismertetjük a betegszabadság órásítására vonatkozó rendelkezéseket is!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EMVA Alapból finanszírozott támogatás számviteli nyilvántartása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Megbízási szerződés mellett költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1