hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fizetés nélküli szabadság: mi lesz a biztosítással, végkielégítéssel?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Bizonyos esetekben köteles engedélyezni a munkáltató a fizetés nélküli szabadságot a munkavállaló számára, más alkalommal a mérlegelésén múlik. Mettől meddig, milyen feltételek mellett lehet fizetés nélküli szabadságra menni? Milyen hatással van ez a végkielégítésre? Munkáltatóként miért nem érdemes fizetés nélküli szabadság igénybe vételére kényszeríteni a dolgozót?

Gyermekgondozás

A munkavállalónak a gyermeke gondozása céljából a gyermek 3. életévének betöltéséig alanyi jogon jár a fizetés nélküli szabadság. Ezt a munkáltató a dolgozó kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni, és megszüntetni is kizárólag a munkavállaló nyilatkozata alapján van lehetőség. Ezen túlmenően a gyermek személyes gondozása érdekében fizetés nélküli szabadság jár a 10. életéve betöltéséig a gyes folyósításának tartama alatt. A jogosultság alanya a munkavállaló, azaz mind az apa, mind az anya igénybe veheti, akár egyidejűleg is.

A gyermek 10. életévéig azonban csak abban az esetben jár fizetés nélküli szabadság, ha utána a munkavállaló gyesre jogosult (azaz, ha a szülő tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermekét saját háztartásában neveli).

A munka törvénykönyve (Mt.) 294. paragrafus (1) bekezdésének c) pontja szerint gyermek a családok támogatására vonatkozó szabályok szerinti saját háztartásban nevelt vagy gondozott gyermek, a fogyatékos gyermek pedig az a gyermek, akire tekintettel a családok támogatásáról szóló törvény szerinti magasabb összegű családi pótlék jár.

A gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama alatt a munkavállaló védett, a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyát. Bár kevesek engedhetik meg maguknak, de ha úgy alakulna, hogy a fizetés nélküli szabadságot mindkét szülő igénybe veszi, a felmondási védelem kizárólag az anyát illeti meg.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mikor nem köteles engedélyezni a munkáltató a fizetés nélküli szabadságot, és mikor nem köteles a munkavállaló fizetés nélküli szabadságra menni, amikor azt a munkáltató jónak gondolná.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szja-visszatérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Novellaíró pályázat nyereményének adója

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Alapanyag árának számlára történő utalása és számlázás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs