hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felmondott a dolgozó, tartozása van. Mi lesz a kilépőpapírokkal?

  • adozona.hu

Visszatarthatja-e a munkáltató a munkavállaló kilépőpapírjait, mert az felmondott a tanulmányi szerződés lejárta előtt? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Munkaviszonyomat a tanulmányi szerződés lejártát megelőzően, munkavállalói rendes felmondással megszüntettem. A munkáltató felém egy, a vezető által aláírt levél formájában közölte (a felmondást követő 11. napon kaptam kézhez), hogy a 600 ezer forintos tartozást egyösszegben fizessem be az utolsó munkában töltött napomig (tehát ezt 19 nappal előtte tudtam meg, hogy pontosan mennyit és mikorra kell fizetnem). A kérdésem: amennyiben a határidőig nem teszek eleget a fizetési felszólításnak, a munkáltató visszatarthatja-e a kilépőpapírjaimat? Ha nem, és ők erre hivatkozva akarják behajtani a tartozást az általuk megjelölt időpontig, mit tehetek, mire hivatkozhatok? Ennyit nem tudok egyszerre, ilyen rövid idő alatt kifizetni. Erre hivatkozva, ha a kilépőpapírjaimat nem is tartják vissza, bíróságra vihetik az ügyet? A tanulmányi szerződésben pontos információ nem szerepel arra vonatkozóan, milyen határidővel kell megfizetnem ezt a munkáltató részére. Kérdésem lenne még, hogy az egyösszegű kifizetést elkerülendő, van-e rá más megoldás, minthogy én a munkáltatónak könyörögjek a részletfizetési lehetőség iránt?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Nem létezik olyan indok, melyre tekintettel a munkáltató visszatarthatná a kilépő papírjait. A munka törvénykönyve (Mt.) 80. § (2) bekezdése alapján legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól számított ötödik munkanapon kell kifizetni a munkavállaló munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat. Ezen kötelezettségének abban az esetben is eleget kell tennie, ha megítélése szerint a munkavállaló tartozik felé, kárt okozott részére stb. Az egyes igényeket ugyanis külön kell kezelni.

Ha a munkáltató figyelmen kívül hagyja a fentieket, abban az esetben érdemes a munkaügyi hatósághoz fordulni (a munkaügyi bíróság is megoldás, ha azonban „csak” ez lenne a per tárgya, abban az esetben a hatóságot javaslom).

Kérelmezhet részletfizetést, illetve fizetési halasztást, ha azonban a munkáltató nem biztosítja ennek a lehetőségét és Ön nem teljesít, abban az esetben a munkáltató fordulhat munkaügyi bírósághoz. Ha a követelés megalapozott, akkor Önnek másra nincs lehetősége.

Ugyanakkor, ha elismeri a követelés jogszerűségét és hajlandó a teljesítésre, a munkáltató csekély eséllyel fordul bírósághoz (mire lezárulna a per, az összeg jelentős részét / egészét visszafizetné).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pályázat kertében kifizetett pénznyeremény

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Gyed melletti munka

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Közös tulajdonú (társaság és magánszemély) ingatlan bérbeadása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close