hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felmondás nyugdíj előtt álló dolgozónak

  • adozona.hu
1

Felmondhat védett korban lévő alkalmazottjának a munkáltató, illetve munkaszerződés-módosítással csökkentheti-e a munkaidejét? – tudakolta az Adózóna olvasója. Kérdésére dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd, munkajogász szakértőnk válaszolt.

A felmondást megfelelően indokolni kell, az kizárólag a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet (Mt. 66. § (2) bekezdés). Indokának valóságát és okszerűségét a munkáltatónak kell bizonyítani (Mt. 64. § (4) bekezdés) egy esetleges munkaügyi perben – hangsúlyozta Hajdu-Dudás Mária.

Jelen esetben alkalmazni kell az Mt. 66. § (4) és (5) bekezdéseit.

Lényege, hogy a munkáltató a nyugdíjasnak nem minősülő munkavállaló határozatlan tartamú munkaviszonyát a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával indokolt felmondással csak olyan okból szüntetheti meg, mely megalapozná az azonnali hatályú felmondást. Azaz lényeges munkavállalói kötelezettségszegésnek kell történni, mely esete jelenleg nem áll fenn.

A másik fontos tudnivaló, hogy a védett korban lévő munkaviszonya a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból akkor szüntethető meg, ha a munkáltatónál nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.

Azaz megszüntethető – jelen esetben a munkáltató működésével összefüggő okból – felmondással a munkaviszony, ha a fenti állás felajánlási kötelezettség eredménytelen.

Ha az érintett munkavállaló nem szakképzett, de Önök ilyen kvalitással rendelkező dolgozót kívánnak foglalkoztatni, indokolt minőségi cserére hivatkozással is megszüntethető a munkaviszony.

A létszámcsökkentés abban az esetben lenne jogszerű indok, ha a munkavállaló helyére néhány hónapig nem alkalmaznának másik munkavállalót, vagy akár összevonnák a munkakört egy másik munkavállalóéval, aki a továbbiakban egyedül látná el a feladatokat. Nem vitatható abban az esetben sem a létszámcsökkentés valósága, ha a munkáltató a munkavállaló munkaköri feladatainak ellátása nem alkalmazott új munkavállalót, hanem a munkakört addig is alkalmazott munkavállaló feladatkörébe utalta.

A felmondás indokolásának megszövegezése csak az adott, konkrét eset alapos vizsgálatával dönthető el, kizárólag a szempontok megadásában tudok segítséget nyújtani – írta válaszában Hajdu-Dudás Mária.

A napi munkaidő módosításához (6 óráról 2 órára) szükséges a munkavállaló hozzájárulása, így a munkaszerződés módosítása (Mt. 88. § (1) bekezdés, ahol a felek megállapodása a munkaszerződés, valamint az 58. §-ból és a 44.§-ból vezethető le). Ha a munkavállaló nem járul hozzá a módosításhoz, az önmagában nem lehet jogszerű indoka a felmondásnak. A módosítást nem kell indokolni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Hegyi János Csaba

Ha jól értem, csak a munkaadó kreatív fantáziáján múlik, milyen indokkal rúghatja ki az öregedő dogozóját...

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész értékesítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyam kiva elszámoló bevallásban

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Nyugdíjas tag jövedelme

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31