hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Minősített kölcsönbeadók, utazási költségtérítés – ezek a rendeletek jelentek meg az éjjel

  • adozona.hu

A Magyar Közlöny június 28-ai, 2022. évi 105. számában több munkajogi/foglalkoztatási tárgyú rendeletet hirdettek ki, valamint megjelent egy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló rendeletben szabályozott utazási költségtérítést módosító kormányrendelet.

A minősített kölcsönbeadói nyilvántartásba vételről és tevékenységről szóló 226/2022. kormányrendelet megállapítja, ki lehet minősített kölcsönbeadó és milyen eljárásban történik a jogosultság megszerzése. A részletekről hamarosan külön cikkel jelentkezünk az Adózónán.

A harmadik országbeli munkavállalók foglalkoztatásának elősegítésével kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 227/2022. kormányrendelet öt korábbi rendeleten változtat. Az új szabályokat rövidesen ismertetjük.

Kihirdették továbbá – egyebek mellett –

• a gyógyszerforgalmazást és az utazási költségtérítést érintő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 231/2022. kormányrendeletet,

• a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról szóló 228/2022. kormányrendeletet,

• az egyes villamos energia tárgyú rendeletek módosításáról szóló 229/2022. kormányrendeletet és

• a veszélyhelyzet során teendő intézkedések keretében gazdálkodó szervezetek működésének a magyar állam felügyelete alá vonásáról szóló 230/2022. kormányrendeletet.

A 2022 augusztusától hatályos EU irányelvekkel és az Mt. várható módosításaival összefüggésben számos feladatuk lesz a munkáltatóknak: felül kell vizsgálni a használatban lévő munkaügyi iratmintákat, át kell gondolni a belső HR folyamatokat. A változások érintik – többek között – a tájékoztatási kötelezettséget, a próbaidőt, az apaszabadságot, a kisgyermekes szülőkre vonatkozó munkafeltételeket. Ismerje meg a várható módosításokat munkajogi konferenciánkon!

A közlönyt ITT olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Csökkentett energiadíj – mikrovállalkozás

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Tartozás elengedése két cég között

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Kisgyermekes munkavállaló munkaidőbeosztása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs