hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elveszik a ki nem vett szabadság?

  • adozona.hu

Hogyan járjon el a munkáltató, ha megállapodott a munkavállalókkal az előző év végén, hogy átviszik a következő évre az életkor szerinti szabadságnapokat, és azokat március 31-éig kiveszik a dolgozók, de erre nem került sor? Ilyen esetben elvesznek a szabadságnapok a határidő után? Mit tehet a munkáltató, ha a dolgozók nem vették ki a szabadságnapokat? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Főszabályként a szabadságot az esedékesség évében kell kiadni, kivéve, ha a törvény megengedi az ettől való eltérést, mint például a munka törvénykönyve (Mt.) 123. paragrafusában az életkor alapján járó, valamint a következő évre áttolható pótszabadság esetén.

Az életkori pótszabadság továbbviteléről először is minden évben külön meg kell állapodniuk a feleknek. A pótszabadság a következő év végéig, és nem március 31. napjáig adható ki. Fontos leszögezni, hogy a szabadság kiadása minden esetben a munkáltató joga és kötelezettsége is. Töretlen a bírói gyakorlat azt illetően, hogy sem peres eljárásban, sem munkaügyi ellenőrzés esetén nem hivatkozhat a munkáltató arra, hogy a munkavállaló nem vette ki a szabadságot – akár azt a hét munkanapot, mellyel maga rendelkezik.

A szabadságra vonatkozó igény nem évül el a munkaviszony fennállása alatt. Tekintettel arra, hogy bizonyos idő után a felgyülemlett szabadság kiadása technikailag nem lehetséges (mivel a munkavállaló túlzottan hosszú ideig lenne távol), így a felhalmozott szabadságnapokat mielőbb ki kell adni. Azzal együtt, hogy a szabadságot a munkáltató adja ki, az időpontról egyeztetnie kell a munkavállalóval.

A gyakorlatban az is előfordult, hogy a munkáltató 10 évig nem adta ki a felgyülemlett szabadságnapokat, így azok kiadására technikailag már nem volt mód, pénzben megváltani pedig kizárólag a munkaviszony megszűnésekor lehet. A szabadság nem kiadása a munkáltató jogsértésének minősül.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tagnak adható kölcsön

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Magyarországi cég, angol ügyvezető

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Főállású katás 4 órás munkaviszonya

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close