hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Távolléti díjat kap, fizet? Ezeket be kell számítania

  • adozona.hu
2

Hogyan határozható meg a távolléti díj összege? – érdeklődött olvasónk, utalva arra, hogy tudomása szerint a szabadság idejére járó összeget kell így kiszámolni. Kérdésére dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Igen, többek között a szabadság tartamára is távolléti díj illeti meg a munkavállalót – kezdte válaszát szakértőnk, hozzátéve: a további eseteket a munka törvénykönyve (Mt.) 146. § (3) bekezdése tartalmazza.

A távolléti díjat

a) az esedékessége időpontjában érvényes alapbér, pótlékátalány

b) az esedékesség időpontját megelőző utolsó 6 hónapra (irányadó időszak) kifizetett

ba) teljesítménybér,

bb) bérpótlék

figyelembevételével kell megállapítani.

A távolléti díj megállapításakor ezeket az összegeket együttesen kell figyelembe venni.

Azt, hogy mit jelent az esedékesség, az Mt. tételesen meghatározza annak függvényében, hogy mi a távolléti díjra jogosultság alapja.

Az esedékesség időpontja

a) a távollét kezdő időpontja (például ha a mai naptól van szabadságon a dolgozó, akkor ez a kezdő időpont),

b) a végkielégítés tekintetében

ba) a munkáltatói felmondás közlésének az időpontja,

bb) a munkáltatói jogutód nélküli megszűnése és a munkáltató személyében bekövetkező változás esetén a munkaviszony megszűnésének időpontja, vagy

c) kártérítési felelősség megállapítása esetén a kár bekövetkezésének időpontja, ha a munkaviszony ezt megelőzően megszűnt, a munkaviszony megszűnésének időpontja.

Ha a munkaviszony hat hónapnál rövidebb, abban az esetben az irányadó időszakként a naptári hónapokat vagy hónapot, teljes naptári hónap hiányában pedig az alapbért vagy a havi átalányt kell figyelembe venni.

Amit figyelembe kell venni a távolléti díj számítása során: a vasárnapi pótlék, a műszakpótlék, az éjszakai pótlék, az ügyelet és készenlét esetén járó pótlék, feltéve, ha teljesülnek az alábbiakban ismertetett feltételek.

♦ A vasárnapi pótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkavállaló az irányadó időszakban legalább a vasárnapok 1/3 részében beosztás szerinti munkaidejében munkát végzett.

♦ A műszakpótlékot és az éjszakai bérpótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkavállaló az irányadó időszakban legalább a beosztás szerinti munkaideje 30 százalékának megfelelő tartamban műszak- vagy éjszakai bérpótlékra jogosító időszakban végzett munkát.

♦ Az ügyelet és a készenlét tartamára kifizetett bérpótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkáltató a munkavállaló számára az irányadó időszakban átlagosan legalább havi 96 óra tartamú ügyeletet vagy készenlétet rendelt el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Kérdező! Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. Köszönjük

sztide

A fentiek egyértelműek. De hogyan kell megállapítani annak a dolgozónak a szabadságára jutó távolléti díjat, aki a szabadságát megelőző hónapokban magas jutalékkal (teljesítménybérrel) díjazott munkakört töltött be, de a szabadsággal érintett hónapban már a munkaszerződés módosításában is rögzítetten csak "sima" alapbéres dolgozó volt, lényegesen kisebb havi bérért?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Költség-továbbszámlázás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Jogdíj továbbhárítása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Üdülő áfalevonási jog

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink