hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bedolgozók foglalkoztatása és tb-ellátása

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

A munkaviszony különleges formája a bedolgozói munkaviszony, amely munkajogi szempontból különbözik a „hagyományos” munkaviszonytól, hiszen a vállalkozói tevékenységhez hasonlóan önállóan végezhető a munka, amiért kizárólag teljesítménybér adható. Az alábbi cikkben áttekintést adunk a bedolgozói munkaviszonyról, mind munkajogi, mind társadalombiztosítási szempontból, kitérve az ezen jogviszonyra vonatkozó különleges ellátási szabályokra is.

A bedolgozói tevékenység körébe tartozik több olyan tevékenység is, amely otthon végezhető, így többek között a varrás, a borítékolás. A bedolgozói munkaviszonyt a munka törvénykönyve, azaz a 2012. évi I. törvény szabályozza. Erre tekintettel a bedolgozói munkaviszony esetén is figyelemmel kell lenni arra a szabályra, hogy bedolgozóként munkavállaló az lehet, aki a tizenhatodik életévét betöltötte, s iskolai szünetekben – szülői engedéllyel – a tizenötödik életévét betöltött tanuló is, aki nappali rendszerű képzés keretében tanulmányokat folytat.

Megjegyzés: A gyámhatóság engedélye alapján a jogszabályban meghatározott kulturális, művészeti, sport-, hirdetési tevékenység keretében a tizenhatodik életévét be nem töltött személy is foglalkoztatható, de a fenti tevékenységek jellemzően nem a bedolgozói tevékenységbe tartoznak.

Az Mt. úgy rendelkezik, hogy a bedolgozói munkaviszony olyan önállóan végezhető munkára létesíthető, amelyre a felek a munkabért kizárólag teljesítménybér formájában határozzák meg. Tekintettel arra, hogy a munkabért kizárólag teljesítménybérben határozzák meg, figyelemmel kell lenni arra a szabályra is, hogy a munkabért kizárólag teljesítménybér formájában meghatározni csak a munkaszerződésbe foglalt megállapodás esetén lehet.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a további kritériumokat, valamint azt, hogy milyen tb-ellátások, és milyen feltételekkel illetik meg a bedolgozó munkavállalókat.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ekho heti 10 órás munkaviszony mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Készpénzfizetés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5