hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az egyszerűsített foglalkoztatás korlátai munkaviszony mellett

  • adozona.hu

Egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozó naponta maximum hány órát dolgozhat? Akinek van egy heti 40 órás főállása, amellett dolgozhat-e egyszerűsített munkavállalással még 8 órát? Mivel a bejelentések nem órára vonatkoznak, csak az adott napra jelentjük be a munkavállalót, és a napi keretösszeg van megadva, ezért nem világos számomra, hogy van-e maximálva náluk a napi munkavégzés? – kérdezte olvasónk. dr. Kéri Ádám, munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Az egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavégzés vonatkozásában a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 201-203. paragrafusai, valamint az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény rendelkezései irányadóak. Az említett törvényhelyekből a következőket lehet levezetni.

Az Mt. 203. paragrafusának (3) bekezdése szerint egyszerűsített foglalkoztatás keretében a napi munkaidő munkaidőkeret nélkül is beosztható egyenlőtlenül. Ebből következően azt kell megvizsgálni, hogy az egyenlőtlenül beosztott munkaidőre milyen egyéb korlátok vonatkoznak. Az Mt. 99. paragrafusának (1)–(2) bekezdései alapján a napi munkaidő minimum 4, maximum 12 óra lehet. Az Mt. 203. paragrafusának (1) bekezdése ennek a rendelkezésnek az alkalmazását nem zárja ki. Így tehát az első kérdésére a válasz: 12 óra.

Arra a kérdésre, hogy egy heti 40 órás főállás mellett lehet-e valaki egyszerűsített foglalkoztatott, az a válasz, hogy attól függ. Amennyiben a két munkáltató ugyanaz, abban az esetben nem. Nem csupán a napi munkavégzési limitek sérülnének, hanem az Mt. 201. paragrafusának (1) bekezdése szerint semmis az egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló munkaszerződés, ha a felek között már munkaviszony áll fenn. Sőt, a felek a munkaviszonyt egyszerűsített foglalkoztatásra sem módosíthatják.

Amennyiben a munkáltatók különbözőek, abban az esetben nincs akadálya annak, ha a munkavállaló összességében túllépi a limiteket. Sőt, az sem tilos, hogy a munkavállaló több, különböző munkáltató számára dolgozzon egyszerűsített foglalkoztatás keretében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ekho alkalmazása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Egyszemélyes kft. minimális járulék fizetés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kisadózó kórházi orvos magánrendelése 2021-től

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close