hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az egyszerűsített foglalkoztatás korlátai munkaviszony mellett

  • adozona.hu

Egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozó naponta maximum hány órát dolgozhat? Akinek van egy heti 40 órás főállása, amellett dolgozhat-e egyszerűsített munkavállalással még 8 órát? Mivel a bejelentések nem órára vonatkoznak, csak az adott napra jelentjük be a munkavállalót, és a napi keretösszeg van megadva, ezért nem világos számomra, hogy van-e maximálva náluk a napi munkavégzés? – kérdezte olvasónk. dr. Kéri Ádám, munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Az egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavégzés vonatkozásában a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 201-203. paragrafusai, valamint az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény rendelkezései irányadóak. Az említett törvényhelyekből a következőket lehet levezetni.

Az Mt. 203. paragrafusának (3) bekezdése szerint egyszerűsített foglalkoztatás keretében a napi munkaidő munkaidőkeret nélkül is beosztható egyenlőtlenül. Ebből következően azt kell megvizsgálni, hogy az egyenlőtlenül beosztott munkaidőre milyen egyéb korlátok vonatkoznak. Az Mt. 99. paragrafusának (1)–(2) bekezdései alapján a napi munkaidő minimum 4, maximum 12 óra lehet. Az Mt. 203. paragrafusának (1) bekezdése ennek a rendelkezésnek az alkalmazását nem zárja ki. Így tehát az első kérdésére a válasz: 12 óra.

Arra a kérdésre, hogy egy heti 40 órás főállás mellett lehet-e valaki egyszerűsített foglalkoztatott, az a válasz, hogy attól függ. Amennyiben a két munkáltató ugyanaz, abban az esetben nem. Nem csupán a napi munkavégzési limitek sérülnének, hanem az Mt. 201. paragrafusának (1) bekezdése szerint semmis az egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló munkaszerződés, ha a felek között már munkaviszony áll fenn. Sőt, a felek a munkaviszonyt egyszerűsített foglalkoztatásra sem módosíthatják.

Amennyiben a munkáltatók különbözőek, abban az esetben nincs akadálya annak, ha a munkavállaló összességében túllépi a limiteket. Sőt, az sem tilos, hogy a munkavállaló több, különböző munkáltató számára dolgozzon egyszerűsített foglalkoztatás keretében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó fizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanfelújítás áfa-visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

EU-s magánszemélytől gépkocsivásárlás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close