hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Távmunka vagy bedolgozás – elhatárolási szempontok

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Egyre elterjedtebb a távmunka keretében történő foglalkoztatás, de a bedolgozói munkaviszonyra is szép számban találunk példát. Mindkettő atipikus foglalkoztatási forma, mivel eltérnek a munkaviszony általános jellemző jegyeitől. A kettő megkülönböztetésénél abból kell kiindulni, hogy milyen munkák ellátására irányulnak. A home office különösen a számítógépes adatfeldolgozás, a programfejlesztés, könyvelés, újságírás, fordítás, ingatlanpiac területein terjedt el. A bedolgozói munkaviszonyra tipikus példa a varrás, borítékolás, kézműves termékek készítése vagy a kisebb összeszerelési munkák.

Távmunkavégzés

A törvény szerinti távmunka során egy rendszeresen végzett, tartós tevékenységről van szó, ahol a munkavállaló a feladatait a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen végzi számítástechnikai eszközzel, majd annak eredményét elektronikus úton (e-mailben, skype-on stb.) továbbítja.

A munkaszerződésben kifejezetten meg kell állapodniuk a feleknek abban, hogy a munkavállaló távmunkavégzés keretében kerül foglalkoztatásra. Ebből az következik, hogy erre a munkavállaló egyoldalúan nem utasítható, szükség van a hozzájárulására.

Egyre több cégnél van arra példa, hogy a munkáltató kizárólag ritkán, alkalmanként, kivételesen egy-két napra engedélyezi, hogy a munkavállaló otthonában, akár pizsamában, teát szürcsölgetve végezze el a munkáját és e-mailben küldje el annak eredményét (például, ha a dolgozó gyermeke, családtagja beteg). Ez azonban nem minősül távmunkának, hiszen nem a felek megállapodásán alapul a munkahelytől elkülönült helyen történő munkavégzés, illetve a jogviszony nem is viseli magán a távmunka jellemzőit.

Ugyanakkor, ha a felek abban állapodnak meg a munkaszerződésben, hogy a munkavállaló jogosult előzetes bejelentés alapján, alkalmi jelleggel otthonról dolgozni, az már távmunkavégzésnek minősül. Ilyen esetben a részletszabályokat érdemes belső szabályzatban rendeznie a munkáltatónak.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a távmunka egyéb jellegzetességeit és a bedolgozói munkaviszony sajátosságait!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó várandóssága

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Bizalmivagyonkezelő-bevétel elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szálláshely-szolgáltatás, áfa, szja

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5