Alkalmi munkavállalók: elmulasztott bejelentés következményei

  • adozona.hu

Kőműves egyéni vállalkozó májusban 10 napra alkalmi munkavállalót jelentett be. A tizedik napon, későn történt a bejelentés. Ellenőrök érkeztek, akik felvették a jegyzőkönyvet, miszerint az illető nincs bejelentve, és visszamenőleg 30 napra munkaviszonyt kell létesítenie. Ilyenkor mindkét jogviszonyban kell járulékot fizetnie? Vagy az alkalmi napok kijelenthetők a munkaviszonyos napokból, és így visszaszedhető a járulék? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő és Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

MUNKAJOGI SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az egyszerűsített foglalkoztatás munkajogi szabályai részben a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényben (Mt.), részben pedig az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvényben (Efotv.) találhatók.

Efotv. "11. § (1) Egyszerűsített foglalkoztatás esetén a munkáltató köteles az illetékes elsőfokú állami adóhatóságnak a munkavégzés megkezdése előtt bejelenteni a (2) bekezdés szerinti adatokat. A munkáltató bejelentési kötelezettségét

a) elektronikus azonosítását követő elektronikus kapcsolattartás útján, vagy

b) országos telefonos ügyfélszolgálaton keresztül telefonon

teljesíti.

(2) A munkáltató bejelentési kötelezettségét az (1) bekezdésben meghatározott módon, az egyszerűsített foglalkoztatás céljából létesített munkaviszonyra vonatkozó alábbi adatok közlésével teljesíti:

a) a munkavállaló neve,

b) a munkáltató adószáma,

c) a munkavállaló adóazonosító jele és társadalombiztosítási azonosító jele,

d) az egyszerűsített foglalkoztatás 1. § (1) bekezdés szerinti jellege,

e) a munkaviszony napjainak száma."

"(7) Az adóhatóság részére teljesített bejelentés esetleges visszavonására és módosítására

a) az egyszerűsített foglalkoztatás bejelentését követő két órán belül, vagy

b) ha a bejelentésben foglaltak szerint a foglalkoztatás a bejelentés napját követő napon kezdődött, vagy ha a bejelentés egy napnál hosszabb időtartamú munkaviszonyra vonatkozott, a módosítás bejelentés napján délelőtt 9 óráig

van lehetőség, ezt követően a munkáltató a közteher-fizetési kötelezettségének köteles eleget tenni. A bejelentés módosítására az (1) bekezdésben foglaltak szerint kerülhet sor, függetlenül attól, hogy bejelentési kötelezettségének eredetileg a munkáltató melyik módon tett eleget."

A NAV útmutatója a következőket emeli ki:

» a szabályos egyszerűsített foglalkoztatáshoz a munkáltatónak a munkavégzés megkezdése előtt kell bejelentenie a foglalkoztatottat, hiszen az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony a munkáltató bejelentésével keletkezik;

» mivel az egyszerűsített foglalkoztatás előfeltétele, hogy a munkáltató a munkavégzés megkezdéséig a szükséges adatokat bejelentse, ezért a bejelentés utólag – a munkavégzés megkezdését követően – már nem pótolható;

» ha a munkáltató elmulasztja az előzetes bejelentést, akkor a foglalkoztatottat nem egyszerűsített foglalkoztatással, hanem az általános szabályok szerint foglalkoztatott személyként, azaz munkavállalóként kell bejelentenie. Ha ezt is elmulasztja, viselnie kell a be nem jelentett foglalkoztatottak alkalmazására vonatkozó hátrányos jogkövetkezményeket.

TB-SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A vázolt esetben az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó szabályok szerinti közterhet – véleményem szerint – nem kell megfizetnie a foglalkoztatónak. Ez azt jelenti, hogy az alkalmi napokra fizetett közterhet visszaigényelheti, és a határozatban foglaltak szerint kötelezett erre az időszakra is járulék fizetésére.

Az Adózóna további munkajogi írásait ITT, társadalombiztosítással kapcsolatos cikkeinket ITT találja. A HVG Munkajog 2024 különszámát ITT rendelheti meg kiadói kedvezménnyel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi rendezvény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Megbízási díjas költségtérítése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Távmunka az USA-ban

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink