hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Öt tévedés az egyszerűsített foglalkoztatásról

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Az egyszerűsített foglalkoztatás fő szezonja éppen most van. Az alábbiakban öt olyan, egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos tévedést mutatunk be, melyek számos esetben munkaügyi bírsághoz vagy munkaügyi perhez vezetnek.

1. Egyszerűsített foglalkoztatás esetén is kell írásos munkaszerződés

A munkaviszonyban alapvető szabály, hogy a felek munkaviszonyt létrehozó megállapodását írásba kell foglalni. Ilyen szabály azonban egyszerűsített foglalkoztatás esetén nincsen.

A munkaviszony ugyanis ebben az atipikus munkaviszonyban a bejelentés teljesítésével jön létre, melyet minden esetben a munkavégzés megkezdése előtt kell megtenni. Ezt követően már csak rendes munkaviszony keretében történhet ugyanis a foglalkoztatás.

Ettől függetlenül célszerű a megállapodás írásba foglalása, mivel ellenkező esetben bizonyítási problémákkal találhatjuk magunkat szemben.

Célszerű a törvényi minta-munkaszerződést alkalmazni, hiszen így további könnyítésekre is jogosulttá válhatunk a munka törvénykönyve 201-203. §-ai alapján.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, meghaladhatja-e a napi munkaidő a napi 12 órát, bejelenthető-e a 8 órás munkaidő egy napnak, kötelező-e vasárnapi pótlék fizetése, illetve hogy a munkavállalói létszámhoz kötött-e az egyszerűsített foglalkoztatottak száma!

A teljes cikkhez előfizetőink illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Reklámajándék 2.

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Eltulajdonított eszköz

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Meghiúsult tárgyieszköz-értékesítés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close