hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Védettségi igazolvány, lakodalom, buli: közösségi oldalán kérdésekre válaszolt a kormányszóvivő

  • adozona.hu

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Facebook oldalán videóban a védettségi igazolvánnyal, a fokozatos nyitással, éttermekkel, lakodalmakkal kapcsolatos kérdésekre válaszolt.

A kormányszóvivő elmondta, hogy a nemzeti konzultációt kitöltők kétharmada támogatta azt, hogy a védettek kapjanak majd felmentést egyes korlátozások alól.

Mit lehet tenni, ha nem érkezik meg a védettségi igazolvány?

A védettségi igazolványt három módon lehet megkapni:
♦ védőoltás felvételével,
♦ igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen,
♦ a fertőzést igazoló ellenanyag-vizsgálat bemutatásával.

A védettségi igazolványt a kormányhivatal állítja ki, és az oltástól vagy a kérvény beadásától számított két héten belül érkezik meg.

A védettségi igazolvány pótlása iránti kérelmet elektronikus úton a kormányhivatalok elektronikus űrlapjain, vagy pedig bármelyik kormányablakban személyesen lehet benyújtani, az ügyfélkapus regisztrációval rendelkezők pedig a Magyarorszag.hu-n keresztül is igényelhetik az igazolványt, ha az nem érkezett meg, továbbá a [email protected] e-mail címen is lehet jelezni a hiányt.

Az is mehet-e az éttermek/kávézók teraszára, aki nincs beoltva, de regisztrált?

Igen, a teraszokra mehetnek azok is, akik nincsenek beoltva. Fontos lépés az újraindításban a teraszok, kerthelységek megnyitása, amelyet azok is látogathatnak, akiknek nincsen védettségi igazolványuk.

Ha a beoltottak száma eléri a 4 milliót, akkor a belső részek is látogathatóak lesznek, de azok már csak védettségi igazolvánnyal.

A kijárási tilalom most meddig van hatályban, és várhatóan mikor oldják majd fel? Az állatkertek és vadasparkok mikor nyithatnak majd ki?

Jelenleg a kijárási tilalom este 11 óráig van érvényben. Ha viszont elérjük a már említett 4 milliós beoltottságot – várhatóan a hét második felében – akkor másnaptól éjfél és hajnal öt között lesz érvényes a tilalom.

Az állatkertek és a vadasparkok ugyancsak a négymilliós oltási számnál nyithatnak majd ki, de csak azok előtt, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Az ilyen igazolvánnyal rendelkező szülők a kiskorú gyermekeiket is magukkal vihetik majd.

Van-e esély a beoltottak számához viszonyítva május közepe után, május végén a lakodalmakat is megtartani? Ha igen, akkor milyen szabályok lesznek ezzel kapcsolatban?

Esküvőket lehet tartani az eddig is érvényben levő szabályok mellett, de a lakodalmak megtartására sajnos még mindig nincsen lehetőség. Egy lakodalom sokkal személyesebb összejövetel, sokkal több kontaktussal, így a fertőzés terjedésének veszélye is nagyon magas ezeken a helyeken. Ahogy nő az oltottak száma és enyhül a járványhelyzet, reméljük, hogy minél hamarabb elérjük ezt is – fogalmaz a kormányszóvivő.

Ha kulturális rendezvényt lehet tartani, akkor bulikat is lehet-e szervezni?

A zenés, táncos rendezvény, vagyis a bulik nem minősülnek kulturális eseménynek, tehát ilyeneket továbbra is tilos szervezni.

Az éttermi teraszon vagy az étteremben kell-e maszkot viselni vagy sem?

A teraszokon, a éttermek kerthelyiségeiben a maszkviselés a vendégeknek továbbra sem lesz kötelező. A vendéglők belső tereiben majd védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek és a velük levő kiskorúaknak sem kell maszkot viselniük addig, amíg esznek vagy isznak. Viszont a védettséggel nem rendelkező dolgozóknak továbbra is viselniük kell a maszkot, sőt az étterem vezetője szigorúbb is lehet, tehát ő dönthet úgy, hogy a védettségi igazolvány ellenére is előírja a dolgozóknak a maszkviselési kötelezettséget.

A közterületeken, a tömegközlekedésben, a boltokban – ahol nem csak a beoltott vagy fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – a még be nem oltottak védelme érdekében viszont továbbra is kötelező a maszkhasználat.

18 év alattiaknak is igazolniuk kell-e magukat, ha például állatkertbe mennének?

A 18 év alattiak esetében a védettségi igazolvány nem kell, de kell valamilyen olyan igazolvány, amellyel a korát az illető igazolni tudja. Ez lehet személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány vagy diákigazolvány.

Mi van, ha otthon hagyom a védettségi igazolványt, de jegyet vettem egy meccsre?

Ebben az esetben sajnos nem lehet bemenni a rendezvényre, mert nem ellenőrizhető a védettség megléte. A védettségi igazolvány mellett mindig legyen más személyazonosító okmány is, mivel ezek csak együtt érvényesek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szállásadó önfoglalkoztató

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Adószámos számla felhasználható támogatáshoz

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Befektetés – értékhelyesbítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close