hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Védettségi igazolvány, lakodalom, buli: közösségi oldalán kérdésekre válaszolt a kormányszóvivő

  • adozona.hu

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Facebook oldalán videóban a védettségi igazolvánnyal, a fokozatos nyitással, éttermekkel, lakodalmakkal kapcsolatos kérdésekre válaszolt.

A kormányszóvivő elmondta, hogy a nemzeti konzultációt kitöltők kétharmada támogatta azt, hogy a védettek kapjanak majd felmentést egyes korlátozások alól.

Mit lehet tenni, ha nem érkezik meg a védettségi igazolvány?

A védettségi igazolványt három módon lehet megkapni:
♦ védőoltás felvételével,
♦ igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen,
♦ a fertőzést igazoló ellenanyag-vizsgálat bemutatásával.

A védettségi igazolványt a kormányhivatal állítja ki, és az oltástól vagy a kérvény beadásától számított két héten belül érkezik meg.

A védettségi igazolvány pótlása iránti kérelmet elektronikus úton a kormányhivatalok elektronikus űrlapjain, vagy pedig bármelyik kormányablakban személyesen lehet benyújtani, az ügyfélkapus regisztrációval rendelkezők pedig a Magyarorszag.hu-n keresztül is igényelhetik az igazolványt, ha az nem érkezett meg, továbbá a [email protected] e-mail címen is lehet jelezni a hiányt.

Az is mehet-e az éttermek/kávézók teraszára, aki nincs beoltva, de regisztrált?

Igen, a teraszokra mehetnek azok is, akik nincsenek beoltva. Fontos lépés az újraindításban a teraszok, kerthelységek megnyitása, amelyet azok is látogathatnak, akiknek nincsen védettségi igazolványuk.

Ha a beoltottak száma eléri a 4 milliót, akkor a belső részek is látogathatóak lesznek, de azok már csak védettségi igazolvánnyal.

A kijárási tilalom most meddig van hatályban, és várhatóan mikor oldják majd fel? Az állatkertek és vadasparkok mikor nyithatnak majd ki?

Jelenleg a kijárási tilalom este 11 óráig van érvényben. Ha viszont elérjük a már említett 4 milliós beoltottságot – várhatóan a hét második felében – akkor másnaptól éjfél és hajnal öt között lesz érvényes a tilalom.

Az állatkertek és a vadasparkok ugyancsak a négymilliós oltási számnál nyithatnak majd ki, de csak azok előtt, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Az ilyen igazolvánnyal rendelkező szülők a kiskorú gyermekeiket is magukkal vihetik majd.

Van-e esély a beoltottak számához viszonyítva május közepe után, május végén a lakodalmakat is megtartani? Ha igen, akkor milyen szabályok lesznek ezzel kapcsolatban?

Esküvőket lehet tartani az eddig is érvényben levő szabályok mellett, de a lakodalmak megtartására sajnos még mindig nincsen lehetőség. Egy lakodalom sokkal személyesebb összejövetel, sokkal több kontaktussal, így a fertőzés terjedésének veszélye is nagyon magas ezeken a helyeken. Ahogy nő az oltottak száma és enyhül a járványhelyzet, reméljük, hogy minél hamarabb elérjük ezt is – fogalmaz a kormányszóvivő.

Ha kulturális rendezvényt lehet tartani, akkor bulikat is lehet-e szervezni?

A zenés, táncos rendezvény, vagyis a bulik nem minősülnek kulturális eseménynek, tehát ilyeneket továbbra is tilos szervezni.

Az éttermi teraszon vagy az étteremben kell-e maszkot viselni vagy sem?

A teraszokon, a éttermek kerthelyiségeiben a maszkviselés a vendégeknek továbbra sem lesz kötelező. A vendéglők belső tereiben majd védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek és a velük levő kiskorúaknak sem kell maszkot viselniük addig, amíg esznek vagy isznak. Viszont a védettséggel nem rendelkező dolgozóknak továbbra is viselniük kell a maszkot, sőt az étterem vezetője szigorúbb is lehet, tehát ő dönthet úgy, hogy a védettségi igazolvány ellenére is előírja a dolgozóknak a maszkviselési kötelezettséget.

A közterületeken, a tömegközlekedésben, a boltokban – ahol nem csak a beoltott vagy fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – a még be nem oltottak védelme érdekében viszont továbbra is kötelező a maszkhasználat.

18 év alattiaknak is igazolniuk kell-e magukat, ha például állatkertbe mennének?

A 18 év alattiak esetében a védettségi igazolvány nem kell, de kell valamilyen olyan igazolvány, amellyel a korát az illető igazolni tudja. Ez lehet személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány vagy diákigazolvány.

Mi van, ha otthon hagyom a védettségi igazolványt, de jegyet vettem egy meccsre?

Ebben az esetben sajnos nem lehet bemenni a rendezvényre, mert nem ellenőrizhető a védettség megléte. A védettségi igazolvány mellett mindig legyen más személyazonosító okmány is, mivel ezek csak együtt érvényesek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakképzési munkaszerződés

Széles Imre

tb-szakértő

Ügyvezető tb jogviszonya

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs